Open source

In het dagelijks leven werk ik als software-ontwikkelaar. Dat vind om allerlei redenen een mooi vak. En nee, ik ga hier nu niet uitgebreid opsommen, waarom ik dat vind. Nou ja, op één uitzondering na. Eén item wil ik wèl uitlichten.

Iets dat de laatste 15 tot 20 jaar een enorme groei heeft doorgemaakt, mede door ’t toenemend aantal gebruikers van internet, is open source software. Ontwikkelaars van over de hele wereld werken samen, om software te ontwikkelen voor allerlei toepassingen. Deze software wordt onder bepaalde voorwaarden (licenties) gratis aangeboden. De meeste ontwikkelaars doen dit in hun vrije tijd en geheel vrijblijvend. Ze verdienen er geen geld mee, maar maken de wereld wel een beetje mooier. En dat vind ik geweldig!

Op deze manier kunnen o.a. jongeren, studenten, bedrijven en hobby-ontwikkelaars met weinig middelen een applicatie bouwen. De open source software dient dan als basis. De applicaties die gebouwd worden m.b.v. open-source software zijn ook weer vaak vrij bruikbaar onder bepaalde licentievoorwaarden. Hierdoor kunnen bedrijven en particulieren met weinig middelen toch gebruik maken van geavanceerde applicaties.

Een bijkomend voordeel van het ‘open’ zijn, is dat de hele wereld zit mee te kijken en de software verbetert. Hierdoor is de code vaak van hogere kwaliteit is dan je gewend bent van commerciële software, waar doorgaans een relatief klein team aan werkt.

Waarom vertel ik je dit eigenlijk?

Omdat Open Source niet alleen over software-ontwikkeling gaat.

Wikipedia zegt hierover:

Open source of open bron beschrijft de praktijk die in productie en ontwikkeling vrije toegang geeft tot de bronmaterialen (de source) van het eindproduct.

Voordat de term open source algemeen in gebruik werd genomen, was er een breed scala aan uitdrukkingen om het concept te beschrijven. Het dankt zijn huidige populariteit mede aan het toenemende gebruik van internet, het mogelijk maken van diverse productiemodellen, manieren om communicatie te bedrijven en interactieve gemeenschappen. De bekendste vorm is opensourcesoftware.

Het openbronmodel staat het gelijktijdig gebruik van verschillende agenda’s en productiebenaderingen toe, in tegenstelling tot meer gecentraliseerde modellen van ontwikkeling zoals die meestal gebruikt worden door commerciële softwareontwikkelaars. Samenwerken volgt vaak principes zoals peer-to-peer. Er is een streven naar grote mate van onafhankelijkheid tussen de leden die samenwerken. En weinig centrale sturing. Hierbij komen eindproducten en de daar aan ten grondslag liggende basismaterialen (bijvoorbeeld ontwerpen, beschrijvende documentatie en dergelijke), vrij ter beschikking voor het publieke domein.

Zo. Da’s een hele mond vol.

Open source opent deuren, die anders voor veel mensen gesloten zouden zijn. Ik ben bijvoorbeeld opgegroeid in een gezin waar niet veel geld was. School kon betaald worden, de bibliotheek ook. Maar voor extra opleidingen, cursussen, etc. was geen geld. Ik moest het doen met het aanbod van school en van de bieb.

Iemand die nu opgroeit en een internet-connectie heeft, kan zo ongeveer alles leren wat hij wil. Dankzij alle informatie die beschikbaar is op internet heeft iedereen (met internettoegang) een gelijke kans qua leren. Zo blijven talenten niet voor eeuwig verborgen, omdat ze nooit een studie konden betalen. Ze kunnen hun talent ontwikkelen, omdat alle info tot hun beschikking staat. Met deze gedachte is ook Open Onderwijs ontstaan; een vrij nieuwe vorm van leren, die enorm aan het groeien is.

Nabij station Roermond (2016).

Nabij station Roermond (2016).

Open source en fotografie

Open Source is ook toepasbaar in de fotografie. Fotograaf Eric Kim promoot open source fotografie al jaren. Ook fotograaf Thomas Leuthard heeft alle deuren open staan (zie o.a. zijn gratis eBook Explore Flickr). De fotografiewereld lijkt het open source-idee inmiddels dus ook te accepteren. En eigenlijk ben ik er zelf ook een voorstander van.

Kortgeleden schreef ik al over gratis eBooks over straatfotografie. Geweldig dat er zoveel kennis m.b.t. dit onderwerp wordt gedeeld. Maar ook over andere fotografie-genres zijn er veel eBooks te vinden. Liever niet zelf lezen? Dan is er ook op Youtube genoeg te doen.

Ik en open source

In de software-wereld draag ik al zo nu en dan mijn steentje bij. Zowel aan kennis als aan code.

In de fotografie-wereld deed ik dat tot voor kort alleen door kennis te delen met mijn directe omgeving. Op mijn blog deed ik dat met mate. Hier wil ik verandering in brengen door ook regelmatig mijn ervaringen en kennis m.b.t. allerlei zaken te delen. En zo hoop ik dan ook weer minimaal één iemand vooruit te helpen.

En jij?

Doe jij aan open source?
Zo ja, als gever en/of als gebruiker?
Ik ben benieuwd naar je verhaal.

Leave a reply