Mijn eerste inspiratiebron (deel 5)

In mijn biografie beschrijf ik een stukje van mijn verleden. Hierin doe ik uit de doeken, hoe ik ooit in aanraking kwam met fotografie. Ik noem daarin met name mijn oudoom Arnold (Nol) Pepermans. Eind 2007 is hij overleden. En eigenlijk heb ik hem nooit kunnen vertellen wat hij, fotografisch gezien, voor invloed heeft gehad op mij. Laat staan dat ik hem heb kunnen bedanken daarvoor. Daarnaast weet ik eigenlijk ook maar weinig van hem uit de periode voor mijn geboorte.

Als een soort ode aan hem, wil ik dit rechtzetten met een serie van blogs over hem, over zijn leven en over wat hij voor mij betekend heeft.

Vandaag deel 5 van deze serie: Op zoek naar zijn verleden.

Zoektocht

Een klein jaar na het overlijden van Nol Pepermans, besluit ik fotografie actief te gaan oppakken. Ik volg cursussen, workshops, bestel een kast vol boeken en verdiep me in alles wat er m.b.t. fotografie te vinden is. Binnen no-time weet ik behoorlijk veel van fotografie en dat doet me goed.

Waar ik eigenlijk helemaal niet veel van weet, is mijn oom zelf. Hoe zag zijn leven nou eigenlijk uit? Wat deed hij allemaal voordat ik geboren was? Dat soort dingen…

Internet

Aangezien hij bij verschillende fotoclubs aangesloten was en regelmatig exposeerde, moest er wel iets over hem te vinden zijn op internet. Ik start mijn zoektocht en verbaas me over wat ik allemaal over hem vind. Dit is bijzonder te noemen, aangezien hij in zijn leven nog nooit een computer aangeraakt heeft. De digitalisering van de wereld, boeide hem niet. Bij hem gebeurde alles nog analoog. Ook fotografie.

Zo vind ik diverse In Memoria van mensen die op hun manier online afscheid van hem nemen. Ook zijn er een hoop foto’s van hem gescand en online gezet. Niet alleen bij fotoclubs, maar bijvoorbeeld ook bij demijnen.nl. Ook vind ik diverse artikelen en interviews over hem en/of zijn exposities. Telkens verbaas ik me weer, als ik iets over hem vind; ik lees deze info aandachtig.

Televisie en radio

Waar ik ook van schrok, was een uitzending van L1. Deze uitzending wordt zo nu en dan weleens herhaald. L1 heeft hem niet lang voor zijn overlijden thuis geïnterviewd over zijn mijnfotografie. Zeer indrukwekkend om hem nog eens te zien/horen praten.

Daarnaast vond ik nog een radiofragment, waar hij aan het woord is over zijn fotografie.

DVD Mijn Verleden

Ook heb ik hem zien verschijnen in de DVD-serie “Mijn Verleden”. Dit is een DVD-box, uitgegeven door DSM, met daarin de hele historie van de mijnbouw in Zuid-Limburg weergegeven. Tijdens het afspelen van deze DVD’s komt hij toevallig een aantal keer in beeld, terwijl hij aan het werk is. Bijvoorbeeld bij een opname van een lift die afdaalt, staat hij vrolijk te fluiten. Blijkbaar liep hij in die tijd ook al de hele dag te fluiten. Ik ken hem niet anders dan fluitend. Een beeld dat op mijn netvlies gebrand zit…

Overzicht van alle verschenen artikelen in deze reeks:

2 Comments

 1. Marielle · 01 oktober 2011

  Wat bijzonder dat je zoveel van hem in de media hebt gevonden.
  Vind het echt leuk om te lezen hoe iemand anders aan zijn passie komt. Blijkt dus maar weer dat ook bij jou de familie een grote rol heeft gespeeld…

  • Dennis Ebben · 03 oktober 2011

   Het was echt verbazingwekkend, hoeveel er nog te vinden was. Jammer dat de meeste internet-items niet meer werken. Daarom heb ik die links maar niet geplaatst. 😉

   In mijn nieuwe blog over hem komt hij zelf aan het woord. Ja, echt! 🙂