Mijn eerste inspiratiebron (deel 2)

In mijn biografie beschrijf ik een stukje van mijn verleden. Hierin doe ik uit de doeken, hoe ik ooit in aanraking kwam met fotografie. Ik noem daarin met name mijn oudoom Arnold (Nol) Pepermans. Eind 2007 is hij overleden. En eigenlijk heb ik hem nooit kunnen vertellen wat hij, fotografisch gezien, voor invloed heeft gehad op mij. Laat staan dat ik hem heb kunnen bedanken daarvoor. Daarnaast weet ik eigenlijk ook maar weinig van hem uit de periode voor mijn geboorte.

Als een soort ode aan hem, wil ik dit rechtzetten met een serie van blogs over hem, over zijn leven en over wat hij voor mij betekend heeft.

Vandaag deel 2 van deze serie: De dag waarop het gebeurde.

Mijn eerste heilige communie

Op 24 mei 1987 doe ik mijn eerste heilige communie, zoals veel kids dat in die tijd doen. Ome Nol komt daar ook als gast en belooft door de dag heen wat foto’s te maken om verslag te leggen van deze feestdag. Hij neemt daarbij een vrij compacte, maar goede camera mee. Eén van de eerste camera’s die bijna alles automatisch kan.

In de loop van de dag vraagt hij mij, of ik het leuk zou vinden om wat foto’s te maken. Een beetje twijfelachtig zeg ik “ja”. Hij legt uit hoe e.e.a. werkt en geeft wat momenten aan die ik kan vastleggen. Zo fotografeer ik o.a. een tante die in lachen uitbarst, mijn oma die aan het kleuren is met mijn zusje, mijn moeder die in de keuken bezig is en Ome Nol zelf. Ook maak ik in de tuin nog wat foto’s van bloemen die ik mooi vind.

Een paar weken later treffen we Ome Nol bij mijn oma. Hij heeft de foto’s van de communie laten afdrukken en meegenomen. Er zitten ook wat vergrotingen bij. Hij trekt ze uit de envelop en bekijkt ze samen met ons. Het gevoel dat op dat moment door me heen gaat, is moeilijk te beschrijven, maar ik voel me even het gelukkigste jongetje ter wereld. Mijn eerste zelfgemaakte foto’s! Geweldig!

Op het moment dat dit allemaal afspeelt ben ik 8 jaar oud. En als ik nu terugkijk, durf ik te zeggen dat op dat moment de toon voor mij gezet is. Wat vind ik fotograferen gaaf! Dat wil ik vaker doen. In datzelfde jaar abonneer ik me op een stripblad (de Eppo) en daarbij krijg ik een klein cameraatje kado. Geen luxe camera, maar het is een start. Het is mijn eerste camera en ik ben er super-trots op.

Overzicht van alle verschenen artikelen in deze reeks:

2 Comments

 1. Marielle · 08 september 2011

  Ga zo door! Erg leuk om te lezen 🙂
  eppo… komt daar dus je bijnaam vandaan?

  • Dennis Ebben · 09 september 2011

   Heey Mariëlle, Thanx voor je leuke reactie. 🙂

   De naam Eppo heeft een andere historie. Lang verhaal. Maar het heeft te maken met mijn achternaam. 🙂