Ook zo’n last van GAS?

“Hallo, wat heb jij allemaal bij je? Grote rugzak, 2 splinternieuwe fullframe camerabody’s, flinke lenzen erop. Toe maar!

Pardon? Hoeveel kosten die lenzen? Zo zeg, goeiedag! Kan je gulp niet verder open? Nou, zwaai dan maar eens lekker rond met die grote lens van je. Indrukwekkend, hoor! Waarom heb je dat eigenlijk allemaal bij je?

Oh, wat leuk dat je met je dochter naar de speeltuin gaat. Maar waarom neem je dit dan allemaal mee?

Aha, OK. Tja, als dat nodig is voor een leuke foto…”

In 2012 schreef ik er min of meer al eens over. Alleen kende ik toen de gangbare naam nog niet voor dit fenomeen. Het Gear Acquisition Syndrome; vaak afgekort tot G.A.S.

DEFINITION
Gear Acquisition Syndrome (abbreviated to GAS) is a term used to describe an urge to acquire and accumulate lots of gear.

TREATMENT
None

GAS hasn’t received any major medical attention. GAS is not a clinical condition. It can be the result of a psychological lack of personality.

source: Wikipedia.

Dus je hebt last van G.A.S.

Mensen die last hebben van G.A.S. denken dus dat ze maar steeds weer nieuwe(re) spullen moeten kopen. Bijvoorbeeld omdat ze dan beter worden in wat ze doen. Mensen die last hebben van G.A.S. denken vaak dat hun creativiteit uit spullen komt. Het is een soort materialisme. Steeds wordt het gebrek aan bepaalde spullen gebruikt als excuus, waarom hun eindproduct nog niet is, wat ze zouden moeten zijn. In het geval van fotografie: De foto. “Oh, als die camera straks op de markt is… Waw! Ja, dàn kan ik goede foto’s maken. Die wil ik direct! Ik koop hem!” En zo lang er nieuwe apparatuur wordt gemaakt, kun je deze uitspraak blijven doen.

Het kan ook een algemene denkwijze zijn; het idee dat je altijd het nieuwste van het nieuwste moet hebben. Dat je moet ‘bijblijven’, anders hoor je er niet meer bij. Je moet…

Je moet? Van wie moet je? Het zijn de marketingafdelingen van de fabrikanten, die jou vertellen dat je het nodig hebt. Niet jijzelf. Jij weet ook wel dat je een vak moet leren. En als gereedschap voldoet, dan voldoet het. Het is jouw creativiteit en het zijn jouw handen en ogen die het werk doen.

Niemand is onder de indruk van jouw gear

Begrijp me niet verkeerd. Ik was zelf ook zo’n gear-fetishist. Toen ik startte met fotograferen kocht ik ook heel veel lenzen, flitsapparatuur, studiobenodigdheden en allerlei andere zaken. Ik dacht dat ik het allemaal nodig had en dat het dan wel goed zou komen. Lekker pronken met mijn spulletjes, zodat andere mensen konden zien wat voor goede fotograaf ik wel niet was.

En dan komt die teleurstelling… Niemand is onder de indruk van mijn apparatuur. De mensen die ik tegenkom op plekken waar ik fotografeer, hebben vaak niets met fotografie. Mijn apparatuur zegt ze verder ook niets. Hooguit een opmerking als “waw, flinke camera heb je”. En bij medefotografen was het meestal iets als “oh, heb je die? Ik heb die betere versie.” of “Tss, kijk hem dik doen”.

Het gaat om wat je creëert

Dat zette mij aan het denken. En ik realiseerde me al snel dat mensen je niet beoordelen op wat je hebt, maar op wat je DOET/creëert. In het geval van fotografie: Mensen beoordelen je fotografie op je foto’s; niet op je apparatuur.

Direct na dat besef ontdeed ik me van allerlei apparatuur. Mijn nieuwe doel werd: Zo min mogelijk meenemen. Oftewel: Ik neem alleen mee wat ècht nodig is. De rest blijft thuis of gaat zelfs op Marktplaats. Zo kun je je beter focussen op wat belangrijk is: Creëren. Oftewel (in dit geval): Fotograferen.

Met minimale gear op pad.

Met minimale gear op pad.

Een betere investering: Leren en doen

Het besef kwam dat ik mijn tijd en geld beter in andere dingen kon steken. Met name in: Leren en DOEN. Oftewel: Bestudeer het werk van andere fotografen (kan natuurlijk ook online), doe workshops en of cursussen, fotografeer samen met andere fotografen (en fotografeer ook alleen) en ben vooral ook kritisch op je werk.

In mijn geval zijn dat dingen die mijn fotografie steeds weer een stukje verbeteren. Ik heb al sinds 2012 geen nieuwe fotografie-apparatuur gekocht en nog steeds ben ik aan het verbeteren. Uiteraard is er altijd iets beter aan een nieuwere camera, maar ik vind het veel belangrijker om het te leren met wat ik nu heb. Dus ook met de beperkingen van de apparatuur die ik nu heb.

Je hebt al genoeg

Stop dus met het kopen van apparatuur! Doe het alleen als het echt nodig is. En overtuig jezelf er ook van dat het ècht nodig is. Niet om het hebben-van. Waarschijnlijk heb je al meer dan genoeg… De fotograaf maakt de foto. De foto is het doel, de camera is slechts een middel.

Leave a reply