Imagination Conference 2011

Ineens loopt hij het podium op. De man die zojuist aan mijn tafel stond. De man waar ik even mee sprak. De man die rustig de krant stond te lezen. Muziek begint te spelen. Hij opent zijn mond en… Een moment later zingt een geweldige stem “Avé Maria”.

Het blijkt Martin Hurkens te zijn; winnaar van Holland’s Got Talent 2010. Zijn uitvoering van het lied is de opener voor de Masterclass van topfotograaf Joe Buissink. Iedereen zit muisstil op het puntje van zijn stoel en luistert. Een moment van bezinning. Maar vooral ook een moment van genot…

Een oude hobby en een nieuwe conferentie

Een aantal jaar geleden besloot ik om mijn fotografie-hobby op te pakken. Vrijwel direct na dit besluit ga ik op zoek naar manieren, om mijn fotografie te verbeteren. Al snel kom ik in contact met Roy Wanders. Via cursussen en workshops leer ik van hem over fotografie en over de fotografie-wereld. Het is o.a. door hem, dat ik op een andere manier leer kijken en mijn beelden stap voor stap verbeter.

Diezelfde Roy Wanders vertelt mij in 2010 over een conferentie voor fotografen. Deze conferentie gaat hij in dat jaar voor het eerst organiseren. Het wordt direct groot aangepakt, want grote namen, als Yervant en Michael Grecco, staan op de sprekerslijst. De naam: Imagination Conference. De locatie: Het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Uniek concept in Nederland en omstreken!

Ik ben verkocht en ik besluit deze conferentie bij te wonen. En dat was een goed besluit, want het waren twee zéér inspirerende en leerzame dagen. Maar liefst vier grote fotografen heb ik horen spreken en mocht ik aan het werk zien. Geweldig om eens een kijkje in hun ‘keuken’ te mogen nemen.

Daarnaast is het ook een heel sociaal evenement. Ideaal om nieuwe contacten op te doen en om te horen hoe andere fotografen de fotografiewereld zien. En naast alle fotografische zaken is het ook gewoon erg gezellig.

De Masterclasses in 2011

Dat was 2010. Ook dit jaar is er een Imagination Conference georganiseerd in Maastricht. Wederom geven vier grote fotografen een Masterclass. De eer is aan Arthur Mebius, Christian Kettiger, Robert Gallagher en niemand minder dan Joe Buissink! Het prachtige theater La Bonbonnière dient ditmaal als decor. Dus alleen al de omgeving is een genot voor het oog. Toen Roy mij vroeg, of ik ook wilde komen, twijfelde ik geen seconde… Ja!

In de eerste helft van hun Masterclass doen de fotografen een uitgebreide bespreking van hun werk. Zeer boeiend om te horen (en zien) hoe een foto tot stand is gekomen en vooral ook wat er nog méér achter zo’n beeld zit. Omdat al deze fotografen in andere takken van fotografie werkzaam zijn, is elke fotobespreking weer totaal anders. Afwisseling genoeg dus.

In de tweede helft van hun Masterclass laten de fotografen zien hoe ze te werk gaan. De één pakt dit heel bescheiden en klein aan. De ander juist heel groot. Hoe ze het ook doen, allemaal weten ze er een boeiende, inspirerende en leerzame Masterclass van te maken.

Zo zijn we bijvoorbeeld met Joe Buissink de Maastrichtse straten in gegaan. Hier demonstreert hij hoe hij midden in een stad een portret van een bruid maakt. Interessant om te zien hoe hij zo’n uniek beeld weet te maken in een straat waar ik al 100x ben geweest en nooit iets bijzonders zie.

Het is echter Arthur Mebius die de meeste indruk op me maakt. Hij krijgt het voor elkaar, om een aantal fotografen uit de zaal bij zijn Masterclass te betrekken… Als model! Erg leuk om te zien hoe fotografen vóór de camera zijn i.p.v. erachter. Uit een stapel losse foto’s wordt één geheel gemaakt. Het geweldige eindresultaat van Mebius zie je hieronder.

arthur_mebius_imagination_conference_2011

Een geweldig resultaat dat bestaat uit meer dan 10 losse beelden. Meesterwerk van Arthur Mebius. Live gemaakt bij Imagination Conference 2011. De clown is Mebius zelf. (foto: Imagination)

Geslaagde conferentie

Met een héél goed gevoel kijk ik terug naar Imagination Conference 2011. Twee heerlijk relaxte dagen vol inspiratie en met zéér boeiende verhalen en demonstraties. Ook voor de inwendige mens werd weer goed gezorgd. Hapjes en drankjes waren ruimschoots aanwezig. De locatie was fantastisch; ik heb mijn ogen uitgekeken. Een geslaagde conferentie.

Complimenten aan iedereen die bij de organisatie betrokken is. En wat mij betreft: Tot ziens bij de volgende Imagination Conference.Dit artikel schrijf ik volledig op eigen titel. Het is geen gesponsord bericht en ik heb er persoonlijk geen belang bij. Het is slechts mijn ervaring die ik deel.