Home Taping Is Killing Music

Weet je… In de jaren ’70 had je helemaal geen illegaal downloaden! HUH? Ja, echt! Als je in die tijd geen muziek kon betalen, maar toch muziek wilde luisteren, dan moest je andere wegen bewandelen, om aan je muziek te komen. Bijvoorbeeld door te tapen.

Tapen

In de jaren ’70, ’80 en ’90 was het tapen populair. Voor de jongere lezers: Tapen is het kopiëren van (bijvoorbeeld) muziek op een muziekcassette (ook wel bekend als: Cassettebandje). Dit deed je met een cassetterecorder. Op diezelfde cassetterecorder kon je die cassette ook weer afspelen. Maar dat kon ook op andere apparaten, die alleen een afspeelfunctie hadden. Bijvoorbeeld een walkman.

Grote platenmaatschappijen maakten zich enorme zorgen over het voortbestaan van de muziekindustrie. In hun ogen waren Tapers de grootste criminelen ter wereld en daarmee hun grootste bedreiging. Tapers zouden de muziekindustrie helemaal kapot maken.

Harde actie!

Daarom werden er acties opgezet, zoals op onderstaande foto is te zien. Op hoezen van LP’s (of elpee, grammofoonplaat, langspeelplaat… zoals je wilt) werden dreigende teksten gezet als: Home Taping Is Killing Music. Ja, ik weet het: Daar word je stil van!!

blog_home_taping_is_killing_music_01

Dreigende teksten op (inmiddels vergeelde) LP-hoezen

Op deze manier hoopten platenmaatschappijen de muziekindustrie te redden van een zelfverzonnen ondergang. Diverse stichtingen (“voor belangenbehartiging voor componisten en muziekuitgevers op het gebied van muziekauteursrecht”) gooiden hier uiteraard nog wat kolen op het vuur. Dit stimuleerde hun gesubsidieerde inkomsten.

Acties toen vs Acties nu

De Tapers bleven echter gewoon actief. De acties hadden dus weinig effect. Dit is ook vrij logisch; het was meer een mededeling. Een mededeling die je na het draaien van een paar platen niet meer zag. Bij films werkt dat op dezelfde manier: De anti-kopieermededeling aan het begin van een film leest nagenoeg niemand meer.

Nu, zo’n 40 jaar later, lijkt de muziekindustrie nog steeds niet zo creatief. De geschiedenis blijft zich herhalen. Diverse stichtingen roepen nog steeds heel hard, dat je niet mag kopiëren. Nu niet meer door tapen, maar door illegaal downloaden. Want dàt zou in de huidige tijd de muziekindustrie kapot maken. Vermoeiend zeg, verzin eens wat nieuws!

The Music Survived!

Het vreemde is, dat de muziekindustrie gewoon overeind is gebleven! De mediadragers zijn veranderd; de muziek is veranderd; maar er wordt nog steeds goud verdiend aan muziek. En niet alleen maar door verkoop van mediadragers, maar ook d.m.v. musicals, TV-programma’s, talentenjachten en ga zo maar door. Muziek is booming business.

Of de verkoop ècht verminderd is door tapen, is overigens slecht te meten. Dat blijft koffiedik kijken. Een album dat 1000x getaped wordt, was echt niet 1000x verkocht, als er niet getaped zou worden.

Voordelen van illegaal verspreiden

Het illegaal verspreiden zal ik nooit helemaal goedpraten. Maar het heeft waarschijnlijk ook zijn positieve kant. Het aantal grote concerten en festivals, dat we tegenwoordig kennen, is enorm toegenomen in vergelijking met de jaren ’70. Ook de musical is weer helemaal terug. En groter opgezet dan ooit! Zou dat komen, doordat mensen gemakkelijker muziek kunnen downloaden en luisteren? En dat ze op basis daarvan besluiten, dat ze die artiest graag live willen zien? Wie zal het zeggen.

Daarnaast vindt een goed nummer veel sneller zijn weg naar zijn publiek. En dat publiek vindt weer veel sneller zijn weg naar die artiest. Klinkt als een goede vorm van marketing, die ook langzaamaan door steeds meer artiesten begrepen wordt. Deze marketing bedrijven kan bijvoorbeeld via Youtube (Klik hier niet! Doe het niet!).

Lekker druk maken om niets

Zelf ben ik geen taper. Ik ben ook geen illegale downloader. Wat ik wel ben, is een fanatieke (legale!) muziekverzamelaar. Een muziekverzamelaar die recentelijk zijn legaal gekochte LP’s heeft opgeruimd en toen bovenstaande hoes meerdere malen tegenkwam.

De muziekindustrie is nog làng niet gekilled. Er heeft hooguit een verschuiving plaatsgevonden qua inkomstenbron. Laten we ons dus snel weer druk maken over dingen, die ècht kapot gaan. 😉