HDR en fotografie

Ooit was ik er zeer actief in, vooral in combinatie met urbex-fotografie: HDR. Op bijne elke foto paste ik deze techniek toe. En zo creëerde ik de ideale belichting voor wat ik wilde weergeven. Gewoon, omdat het kan.

Naarmate de jaren verstrijken, ontdek ik dit: Ik vind het fotograferen zelf veel leuker dan achter de computer zitten. Post-processing vind ik op zich wel leuk om te doen, maar daar wil ik gewoon niet te veel tijd in steken. Waarom? Omdat je dat juist achter de computer doet.

En daarnaast ontdek ik dit: Ik wil geen perfecte foto. Er is niets mis met imperfectie. Dan loopt er maar een schaduw dicht. Dan is er maar iets overbelicht. Als dàt helpt een emotie of een gevoel op te wekken, dan is dat prima. Perfectie wordt echt overschat.

Daarom ben ik uiteindelijk weer gestopt met het tijdrovende HDR. Ik pas het alleen nog toe, als ik er echt voordeel uit haal. En vooral niet alleen “omdat het kan”.

Presentatie fotogroep

Enkele jaren geleden gaf ik een presentatie (met demo) in de fotogroep, waarin ik destijds actief was. In het kader van “open source” deel ik de slides van deze presentatie nu ook met jou. Wellicht dat jij juist begint met HDR-fotografie en er wat meer van wil weten.

Je kunt de slides hier downloaden. Het zijn alleen de slides. Het verhaal dat ik vertelde zit er niet bij; dat heb ik destijds niet opgenomen.

Voorbeelden

Hieronder enkele voorbeelden van HDR-foto’s die ik maakte in het verleden.

Royal Theater, Heerlen

Royal Theater, Heerlen

Parkstad Limburg Theaters, Heerlen

Parkstad Limburg Theaters, Heerlen

Hitfeld.

Hitfeld.

Hitfeld.

Hitfeld.

Hitfeld.

Hitfeld.

Hitfeld.

Hitfeld.

Meer info

Het web staat vol met info over HDR fotografie. Enkele voorbeelden:

En jij?

Wat vind jij van HDR? Ben je er zelf actief in?

Leave a reply