Verkleinwoorden met een geurTJE

De Nederlandse taal kent vreemde kanten qua gebruik. Zo heb ik bijvoorbeeld altijd gedacht, dat verkleinwoorden verzonnen zijn, om aan te geven dat iets daadwerkelijk klein is. Van Dale zegt: woord met een uitgang die aangeeft dat het om een heel klein exemplaar gaat. Mijn gedachte klopt met de theorie. Mooi!

In de praktijk worden verkleinwoorden echter zelden zo gebruikt. Het valt me op, dat ze meestal misbruikt worden. Daarmee bedoel ik: Om iets aan te duiden, dat helemaal niet klein is. Dus eigenlijk als een soort verlangen naar iets dat niet is, waarmee de werkelijkheid hard wordt ontkend.

Buikje

Cabaretier Theo Maasen gaf al eens een voorbeeld in één van zijn shows: “Als een buik gewoon plat is, dan noemen mensen het gewoon: Buik. Hebben ze echter een dikke pens, dan heet het opeens: BuikJE.” Ga er op letten en je staat er waarschijnlijk versteld van, hoeveel mensen dit doen.

Wat ik echter helemaal geniaal vind, is de variant waarbij het verkleinwoord ook nog wordt versierd. Dit wordt vaak gedaan door er de oorzaak bij te zetten. Een veelgehoorde variant is bijvoorbeeld: Bierbuikje.

Stapje verder: Hele mensen

Maar waarom beperken tot de buik? Ik zag laatst een vrouw op internet, die zichzelf overal Mirandaatje noemde. Ik bekeek haar foto’s online en haar postuur ontkracht dit duidelijk. Het is echt een Big Mirànda!

Uiteraard heeft ze nog meer verkleinwoorden in haar arsenaal. Haar man noemt ze steevast mannetje en beertje. Deze man is zo’n twee meter hoog en ook hij had een vrij fors postuur. Een echte beer dus.

Op zijn beurt heeft hij het over zijn vrouwtje en schatje. Met name dat vrouwtje schiet er nogal uit. Dat het qua postuur niet klopt, tot daaraan toe. Maar je vrouw zo noemen, komt erg denigrerend over, vind ik.

Ongelukje

Wat ik ook een geweldig voorbeeld vind: Ongewenste zwangerschappen!! Niet vanwege dat arme kind, dat met de stempel ‘ongewenst’ door het leven moet. Nee, vanwege de geniale verklaring van die zwangerschap: Het was een ongelukje!

Op het moment dat je dàt zegt, begrijp je waarschijnlijk nog niet helemaal dat het baren, hebben en opvoeden van een kind nogal wat met zich meebrengt. Je kunt het vanalles noemen, maar niet iets kleins! Daarnaast rijst ook de vraag, of het wel zo passend is, om je kind een ongeluk te noemen.

Nog meer varianten

En zo zijn er nog 1000’en voorbeelden te bedenken. Een paar voorbeelden:

 • 74-delig tuinsetje (zoveel delen is gewoon een SET);
 • treintje (ga eens onder een rijdend treintje liggen voor de lol);
 • autootje (onderzoek eens wat voor ravage je daarmee kunt aanrichten);
 • sausje (ik wil geen sausje bij de Dönerzaak, maar SAUS);
 • speeltje (de RamboRocket 3000 King Size van Christine le Duc is ècht geen speelTJE meer te noemen);
 • etc.

Je snapt wel: Als het aan mij ligt, worden verkleinwoorden vandaag nog afgeschaft. 🙂

Poepje

Zo, en dan kom ik nu even naar je toe, om je een poepje te laten ruiken. Begin dus maar te rennen!!!

Verkleinwoorden - Tour Montparnasse - Parijs

Tour Montparnasse in Parijs… Een torentje.

2 Comments

 1. Miek · 06 april 2012

  Geniaal 🙂

 2. Nederlands.Hajar · 26 maart 2013

  Verkleinwoorden gebruik je om:
  1.Om aan te duiden dat een persoon, dier of ding klein is.
  2.Om lief te doen.
  3.Om uit te drukken dat je neerbuigend of boos over iets of iemand spreekt.
  4. In spreekwoorden en gezegden.