Terugblik 2012

Aan het eind van een jaar kijken veel mensen graag even terug op dat jaar. De overgang van 31 december naar 1 januari is blijkbaar een belangrijke mijlpaal. Eigenlijk kijk ik het hele jaar door naar waar ik sta; vooral op fotografisch vlak. Maar omdat ik jullie daar niet het hele jaar mee wil lastigvallen, schrijf ik het maximaal één keer per jaar in een blog. Vandaag is die dag. Enjoy. 🙂

Belangrijke inzichten

Voor mij is 2012 qua fotografie een zéér belangrijk jaar geweest. Niet omdat ik me een nieuwe techniek eigen maakte. Op dat vlak deed ik niets vernieuwends. Ook niet omdat ik iets revolutionairs deed op fotografisch gebied. Daar ben ik nog te onervaren voor. Nee, het is persoonlijker en groter: 2012 is het jaar waarin ik een overdosis fotografie kreeg. En deze overdosis zette me aan het denken. Het bracht me tot een aantal inzichten.

Fotograferen is voor mij in eerste instantie een manier om me creatief te uiten. Daarnaast is het ook een vorm van ontspanning. Mijn inkomen komt niet uit de fotografie. Dat doe ik in een fulltime baan bij Océ / Canon. Met fotografie hoef ik dus niet mijn boterham te verdienen. Heerlijk. Wat een vrijheid!

Keuzes maken

Die fulltime baan brengt ook een nadeel met zich mee: De tijd, die ik in fotografie kan steken, is beperkt. Hij is zelfs zéér beperkt, aangezien ik op redelijke afstand van huis werk en een èrg drukke baan heb. Dit betekent dat ik in het dagelijks leven regelmatig voor lastige keuzes sta. Het gaat dan voornamelijk over: Tijd.

Op de meeste fronten gaat het maken van keuzes mij goed af. Maar niet op het gebied van fotografie. Op dat gebied ben ik geïnteresseerd in àlle vormen en in àlle technieken. En die interesse is gezond. Niets mis mee.

Wat niet gezond is, is dat ik daadwerkelijk probeer om op al die vlakken actief te zijn en mijn kennis en ervaring daarin te vergroten. En het liefst allemaal NU. Dàt is een minder handige keuze. Uiteindelijk komt het erop neer, dat àl mijn vrije tijd wordt opgeslokt door fotograferen en dat ik op alle vlakken een-béétje-ervaren ben.

2013

Eindelijk heb ik ingezien dat dit niet werkt. Ik zal keuzes moeten maken, aangezien ik mijn beperkte tijd maar één keer kan gebruiken. En deze keuzes heb ik gemaakt.

2013 wordt het jaar, waarin ik hiermee actief aan de slag ga. Op creatief vlak zal mijn focus liggen op:

  • het fotograferen van mensen en van plaatsen waar ooit mensen waren;
  • het schrijven van teksten over mijn fotowerk en over mijn visie.

De resultaten hiervan blijf ik delen via mijn blogs.

Natuurlijk blijf ik ook zo nu en dan experimenteren met andere vormen van fotografie. Maar bovengenoemde punten voeren in 2013 de boventoon.

Iedereen fijne feestdagen toegewenst
en de allerbeste wensen voor 2013.
Een jaar met mooie beelden en mooie woorden.

Cheers!

Kerstkaart Sayuri en Leah

De kerstkaart van Sayuri en Leah die ik recentelijk in mijn brievenbus vond.