Straatfotografie

De laatste jaren is mijn interesse gegroeid voor straatfotografie. Althans, zo noem ik het, omdat het veel raakvlakken heeft met wat in het algemeen straatfotografie wordt genoemd. Ik hou niet zo van labels. Maar vooruit, laat ik er dan toch een klein label aan hangen.

Nou is ‘straatfotografie’ een term die altijd veel stof doet opwaaien. Er starten nagenoeg altijd discussies over wat het nou wel en niet is. Iedereen geeft er een andere invulling aan. En da’s prima. Je mag fotograferen zoals jij dat wilt. Je hoeft je door niemand te laten voorschrijven ‘hoe het moet’. Er zijn geen regels.

Voor mij gaat straatfotografie over een foto die ik maak bij een openbare buitenruimte (op straat) of in een openbare binnenruimte (bijvoorbeeld in het gebouw van een treinstation). Er hoeven voor mij niet per se mensen in de foto aanwezig te zijn. Maar ik denk wel dat mensen de foto’s dynamischer en interesssanter maken. Echter, ik maak straatfoto’s nooit met het label ‘straatfotografie’ in mijn hoofd. Ik maak foto’s op die plaatsen, omdat ik iets interessants zie, dat ik wil vastleggen.

Zelfportret in de straten van Amsterdam.

Zelfportret in de straten van Amsterdam.

Veel straatfotografen online vinden dat ze alles, dat ze ooit hebben geleerd over fotografie, overboord mogen gooien. Zo van: Schiet maar; als je het moment maar hebt. Die mening deel ik niet. Ik ben het eens met de stelling, dat straatmomenten ‘gevangen’ worden door de fotograaf; je hebt niet de volledige regie in handen. Een scene speelt zich immers af, zoals hij is.

Toch vind ik dat je dan nog steeds rekening mag houden met licht, achtergrond, plaatsing in het kader en alle andere belangrijke zaken die nodig zijn voor een prettig ogende en interessante foto. Daar heb je namelijk wèl invloed op. Dat is het gedeelte dat je niet ‘vangt’ maar maakt. Uiteindelijk is er iemand die mijn foto bekijkt en die hoeft niet naar een rommelige foto te kijken. Zelfs niet als ikzelf die ‘iemand’ ben.

Mocht je mijn straatfotografie geen straatfotografie vinden… Prima! Dan noem het maar anders. Het maakt mij niet uit. Het is maar een label. Het gaat mij veel meer, om wat binnen het kader van de foto is te zien. Als je het in een categorie wilt duwen: Be my guest. Ga ik gewoon lekker verder met fotograferen wat ik leuk en interessant vind.

Meer info over straatfotografie: Wikipedia

Wat doe jij met straatfotografie?

Leave a reply