We worden steeds dommer. Ja, jij ook!

Op steeds meer plaatsen kom ik borden met instructies tegen. En steeds vaker vind ik, dat deze instructies nergens meer over gaan. Is het grootste gros van deze borden overbodig? Of zijn we steeds dommer aan het worden en overleven we juist dankzij deze borden?

Nuttige en minder nuttige instructies

Klassieke kreten als “Glaasje op? Laat je rijden!” gaan nog over veiligheid op de weg. Of het een sterke kreet is, laat ik in het midden. Feit is wel, dat hij blijft hangen en nuttig is. Bescherming van andere weggebruikers èn jezelf. Mooi, vooral doen.

Maar op het moment dat ik in de trein een bord zie met “Houd ook rekening met uw medereizigers”, dan begin ik me al af te vragen, of dat echt geïnstrueerd moet worden. Rekening houden met andere mensen in een ruimte; is dat niet gewoon een vorm van goed fatsoen?

En wat bedoelen ze met het woord ‘ook’? Zijn er al zóveel dingen, waar je in de trein rekening mee moet houden? Voornamelijk met medereizigers, lijkt me.

Baas boven baas

Parkeergarage De Griend in Maastricht spant echter de kroon. Het was me niet eerder opgevallen, maar ze hangen er echt. Borden met daarop de tekst:

Zet motor af. Verlaat garage.

Zet motor af. Verlaat garage.

GE-NI-AAL! Dat ik daar niet zèlf op ben gekomen! Normaal gooi ik altijd de deuren open en ga ik urenlang met draaiende motor naar de muur van de parkeergarage zitten staren. Maar dit is een veel béter idee! Bedankt beheerders, dat jullie me daar bewust van hebben gemaakt. Ik ga het direct proberen!

Toekomst

De toekomst van de parkeergarage heb ik al helemaal gevisualiseerd. We worden blijkbkaar steeds dommer, volgens veel grote bedrijven. Over niet al te lange tijd verwacht ik dus borden met

 • “Adem in”
 • “Adem uit”
 • “Zet uw linkervoet naar voren”
 • “Zet uw rechtervoet naar voren”

Maar er komen natuurlijk ook uitgebreidere tips als:
“Knipper regelmatig met uw ogen, om uitdroging te voorkomen”.

Laten we hopen dat het niet zover komt!

Brandende vraag

Wat voor zinloze en/of onduidelijke borden ben jij al tegengekomen?

5 Comments

 1. Ricaeau · 29 maart 2012

  Friceau..dat bordje hangt er niet voor niks bij dat lampje he. Dat bord geldt alleen als die rode lamp brandt. Dan is er paniek in de garage 🙂 wellicht is het slim om er een onderbord bij te hangen. Geldt alleen als de lamp brandt 😀

  • Dennis Ebben · 29 maart 2012

   Joh, je meent het. 😉

   Maar je ziet het bord altijd hangen; dus het is inderdaad erg onduidelijk. En dat zie ik op steeds meer plaatsen. Da’s ook een beetje de onderliggende boodschap van deze blog.

 2. Sha · 29 maart 2012

  En ik heb zowaar ook al eens meegemaakt dat zo’n rood lampje begon te branden! Zomaar opeens… 😉 (In de parkeergarage onder de appie in Gebrook hangt er ook zo 1)

  • Dennis Ebben · 29 maart 2012

   Dan had je waarschijnlijk te lang je motor laten draaien en ging het rookalarm af. Wel doen wat op het bordje staat, he! 😉

 3. hans · 21 november 2014

  Dennis,

  Deze installatie is duidelijk door een knoeier gemaakt, normaal moet de tekst niet leesbaar zijn.
  Dit bord dient van het type LUTO Licht Uit Tekst Onzichtbaar te zijn.
  maar knoeiers heb je helaas overal.