Terugblik, vooruit kijken en bedankt

Zo aan het eind van 2010 zijn veel mensen bezig met het bedenken van goede voornemens. Ikzelf geloof niet in goede voornemens. Sterker nog: Ik denk dat 1 januari de slechtste dag is, om met iets te starten. Als je echt iets wilt, dan doet de datum er niet toe; dan start je direct. Of je start op basis van een goede voorbereiding. Maar niet op basis van een symbolische datum, waarop de halve wereld denkt, iets te gaan veranderen.

Er zijn ook veel mensen, die zich bezinnen over het afgelopen jaar. Ze stellen zichzelf dan vragen als:

 • Wat heb ik gedaan?
 • Wat heb ik bereikt?
 • Wat heb ik niet bereikt?
 • Wat is er gebeurd?
 • Wat heb ik geleerd?
 • Etc.

Daarnaast stellen zij zichzelf ook de vraag, wat ze in de toekomst willen bereiken. Oftewel: Doelen stellen voor de korte en lange termijn.

Goede voornemens… Daar doe ik niet aan. Ik stel mezelf wel doelen, maar de weg naar die doelen hoeft niet per definitie op 1 januari te beginnen. Ikzelf behoor tot die laatste categorie. Even stilstaan, het afgelopen jaar analyseren en vooruit kijken naar het komende jaar (en de komende jaren!). Dit jaar doe ik dat voor het eerst in de vorm van een blog. Hiermee geef ik heel wat bloot. Voor mij een nieuw avontuur.

Privé

Zowel privé als op fotografisch vlak was het een bewogen jaar. Ik heb van mensen afscheid moeten nemen, omdat hun leven in 2010 ten einde kwam. Rust zacht, lieve mensen. Aan de andere kant zijn er nog veel méér mensen bijgekomen. Mijn eigen zusje schonk me weer een prachtig nichtje, maar ook in familie- en vriendenkring kwamen er weer heel wat leuke en lieve kindjes bij. Het is ook geweldig, om mijn moeder te zien stralen in haar rol van oma van mijn twee favoriete nichtjes Sayuri en Leah. Mijn nichtjes mogen blij zijn met zo’n super-trotse oma.

Ook op relatievlak veranderde er wat voor mij, zoals al min of meer in een andere blog te lezen was. Ik had niet gedacht dat ik mijn hobby (of misschien beter: obsessie ;)) tegelijk kon bedrijven met het hebben van een relatie… Wèl dus! 🙂

In andermans relaties gebeurde ook vanalles. Een aantal vrienden hebben hun relatie bezegeld met een huwelijkscontract, zoals Anouk en Richard. Mooie gebeurtenissen. Ik ben trots op jullie allemaal!

Op sport-gebied ben ik weer fanatieker gaan MTB’en. Een collega haalde mij over om mee te doen aan een MTB-toertocht door voornamelijk bosgebied. Ik had dit al jaren niet meer gedaan, maar heb er totaal geen spijt van. Ondanks ik een paar keer in een extreem gevaarlijke situatie terechtkwam, heb ik er enorm van genoten.

Fotografie

Terug naar mijn hobby… Fotografie dus. In 2009 besloot ik het serieuzer aan te pakken en ging ik vanaf september cursussen en workshops volgen. Er werd ook een enorme boekencollectie aangelegd. En dit was de start van veel meer. In 2010 had ik al deze boeken gelezen en alle cursussen afgerond. Een schat aan kennis rijker.

Ook bezoekjes aan evenementen en conferenties bleken heel waardevol. Een eye-catcher van het afgelopen jaar was Imagination Conference 2010. Buiten alle fotografen die ik hier sprak, zag/hoorde/sprak ik ook grootheden als Yervant, Michael Grecco, Carli Hermès en Tom Hagemeyer. Wereldberoemde fotografen, die hun kennis deelden in een heel informele sfeer. Ik heb enorm genoten van die dagen, ontzettend veel geleerd en heel veel inspiratie opgedaan. Ook voor je sociale contacten in de fotografiewereld zijn dit soort gelegenheden erg handig.

Daarnaast heb ik natuurlijk ook de praktijk geoefend. Eind 2009/begin 2010 besloot ik een thuisstudio in te richten en meer (en betere) fotoapparatuur aan te schaffen. Ik benaderde familie, vrienden en kennissen om voor mij te poseren, zodat ik kon oefenen in de fotografie.

De beelden die ik tijdens mijn oefensessies maakte, plaatste ik op diverse social media sites, zoals Hyves. Wat op dat moment gebeurde, had ik nooit durven dromen: Mijn foto’s spraken een hoop mensen aan en de verzoeken om van hen foto’s te maken stroomden binnen.

Omdat ik geleerd heb, om kansen te grijpen, i.p.v. ze voorbij te laten gaan, besloot ik om overal “Ja” op te zeggen. Als een olievlek die zich uitspreidde, verdubbelde het aantal verzoeken, na elke fotosessie die ik hield. Ik moest een heus planningsbord gaan bijhouden, om mijn zaakjes nog geregeld te krijgen! En dat blijkt nog goed te doen naast een full-time baan.

In de zomervakantie besloot ik om een website te gaan maken. Het domein www.dennisebben.nl had ik al jaren geleden geclaimd en het werd tijd om hier iets nuttigs mee te gaan doen. Ik dook mijn werkkamer in en heb fulltime aan de opzet van een website gewerkt. In augustus kwam deze online en werd positief ontvangen.

Het aantal bezoekers op mijn site nam toe, maar naar mijn mening niet genoeg. Om dit aantal sneller te laten stijgen, besloot ik te starten met bloggen. Via diverse sites vernam ik dat ik op die manier het bezoekersaantal kon laten toenemen en in mijn geval gebeurde dat ook. Het aantal bezoekers per dag verachtvoudigde. Daarnaast merkte ik ook dat het aantal mails met verzoeken tot fotosessies toenam.

In 2010 heb ik me voornamelijk beziggehouden met huwelijksreportages en portretten. Twee dingen die ik ontzettend graag doe. Vooral met kunstlicht en/of een mengelmoes van kunstlicht en omgevingslicht. Daar kun je me ’s nachts voor wakker maken. (maar ik wil je dringend adviseren dit niet uit te proberen ;)). Dit zijn dingen die ik zeker niet wil opgeven in 2011…

2011

En dan staat 2011 voor de deur. Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Fotografie boeit me nog steeds enorm en ik steek er dan (naast mijn full-time baan) ook steeds meer tijd en geld in. In deze blog beperk ik me tot fotografie als het gaat om 2011.

Momenteel overweeg ik, om nòg meer met fotografie te gaan doen. Bijvoorbeeld door op freelance-basis te gaan werken. Aan het aantal opdrachten zal het de komende tijd niet liggen. Het komende jaar wil ik in elk geval meer huwelijksreportages gaan doen dan in 2010. Ook in portretten wil ik actief blijven, dus dat ga ik zeker ook vaker doen. Wellicht ga ik mijn categorieën uitbreiden. Ik zit momenteel te denken aan bedrijfsfotografie, productfotografie en wellicht ook evenements-/partyfotografie. Kansen doen zich daar al voor, dus deze zal ik zeker gaan benutten.

Daarnaast wil ik actief blijven op fora en in clubverband. Dit zijn mooie mogelijkheden om kennis te delen en om goed onderbouwde feedback te krijgen op de foto’s die je maakt. De websites van zowel grote als kleine fotografen blijf ik bezoeken als inspiratiebron. Niet alleen vanwege hun werk, maar ook vanwege hun denkwijze. Daar is gewoon ontzettend veel van te leren.

Waar ook veel van te leren is, zijn cursussen en workshops. Deze zal ik in 2011 ook weer gewoon gaan volgen. Het zijn zeer waardevolle investeringen. Soms lijken ze wat duur, maar je hebt van de opgedane kennis jarenlang plezier. Al zo’n twee jaar doe ik dit veelal bij Roy Wanders. Van hem leer ik nog steeds heel veel bij en ik hoop dat dat ook het komende jaar weer zo blijft.

Conferenties ga ik in 2011 zeker ook weer te bezoeken. Bekende fotografen geven veel meer bloot tijdens een conferentie, dan ze ooit op internet zullen doen. Op die manier hoop ik mijn kennis verder uit te breiden en weer met veel inspiratie thuis te komen. Ook hoop ik mijn netwerk in fotografie-land weer uit te breiden op die manier.

Over zo’n 365 dagen schrijf ik weer een blog als deze. Dan zal ik terugkijken op 2011. Ik vind het nu al spannend! Wat heb ik dan allemaal gedaan en bereikt? Zijn mijn doelen waargemaakt? Ben ik een totaal andere weg ingeslagen? Ik ga het komend jaar in elk geval mijn stinkende best doen en zal heel resultaatgericht te werk gaan. Het is niet erg om niet alle doelen te halen. Maar een aantal wil ik er zeker van gerealiseerd hebben.

Bedankt!

Ik wil iedereen bedanken, die mij al die tijd op fotografisch gebied een hart onder de riem heeft gestoken. Iedereen die mij complimenten gaf. Iedereen die zich beschikbaar stelde als model. Alle echtparen en verloofden die hun bruiloftsreportage aan mij toevertrouwd hebben. Iedereen die geloofde in mijn werk. Bedankt! Zonder jullie had ik dit vertrouwen nooit gehad, was me de moed wellicht al lang in de schoenen gezakt als het tegen zat en waren mijn huidige resultaten nooit geboekt. Jullie zijn heel belangrijk voor mij.

Ook een grote dank aan alle fotografen, die het afgelopen jaar bereid waren, om hun kennis met mij te delen en ervaringen uit te wisselen. Daarbij bedoel ik iedereen op de internet-fora, de fanatiek bloggende fotografen, maar ook alle fotografen die ik ontmoet heb op cursussen, evenementen/conferenties en workshops. Tof van jullie!

Vrienden en familie. Fijn dat ik jullie heb. Fijn dat we voor elkaar klaarstaan. Fijn dat we samen leuke dingen doen. Bedankt daarvoor! Ik hoop dat we dit in 2011 (en ook in de jaren daarna) gewoon kunnen voortzetten.

Een grote dank aan Annemiek. Voor het feit dat zij het aandurft (en volhoudt) met een partner met ‘obsessief’ gedrag. 😉

En last-but-not-least: Collega (degene over wie het gaat, weet dat wel ;)): Bedankt! Jij haalde mij over om weer eens een èchte MTB-tocht te gaan fietsen en ik weet nu weer, wat ik al die jaren gemist heb.

2011, ik ben er klaar voor!!!

Iedereen een hele fijne jaarwisseling! Doe voorzichtig met vuurwerk, geniet van de oliebollen en andere lekkernijen en tot ziens in 2011!

Oliebollen

2 Comments

 1. Monique · 30 december 2010

  Hey Dennis!

  Allereerst wil ik zeggen dat je helemaal gelijk hebt, wat mij betreft, over goede voornemens. Als tweede, goed stuk! En als 3e, ik vond het super je in 2010 weer eens gezien te hebben na al die jaren!

  Heb de foto’s die je van mijn zus, lieve nichtje, zwager en kleine spruit nog in de buik gemaakt hebt nog niet gezien, maar het kan niet anders dan dat ze geweldig zijn geworden!
  Heel veel succes in 2011 met alles wat je wilt bereiken.

  Liefs, Niek

  • Dennis · 30 december 2010

   Hey Niek,

   Bedankt voor je leuke reactie! 🙂

   Ik vond het ook leuk om je na al die jaren weer te zien/spreken. Time flies!

   De foto’s van je zus zijn vanmorgen op de post gegaan, dus die ga je snel zien. 🙂

   Een goeie roetsj en ook aan jou heel veel succes in 2011.

   Ciao, x
   Dennis