Waarom in de printer-business, terwijl je graag fotografeert?

Regelmatig krijg ik de vraag, waarom ik in de printerwereld werk. De vraagstellers zien het verband niet met mijn grote liefde voor fotografie. Ze zien het als twee verschillende werelden. Maar klopt dit beeld wel?

De fotografie- en de printwereld liggen dichter bij elkaar dan je denkt. Canon (waar mijn werkgever Océ onder valt) laat dit momenteel zien tijdens Drupa 2012. Zij hebben een compleet traject opgezet; van het vastleggen van een beeld tot het afdrukken van iets waarin dat beeld verwerkt is.

Hoe een compleet traject uitziet

Het traject bij Drupa ziet er als volgt uit:

  • Eerst zie je een fotograaf aan het werk; hij fotografeert een voetballer in actie.
  • Vervolgens worden er beelden geselecteerd door een team van designers. Zij creëren er een tijdschrift mee.
  • Afsluitend gaat de data naar de drukker en wordt het tijdschrift afgedrukt.

Kort samengevat gaat het dus hierover:

Capturing —-> Processing —-> Output

Werk vs hobby

Mijn werk vindt plaats in het “Output“-segment. Dat ligt voor de hand aangezien ik printers ontwikkel. Ook speelt een gedeelte af in “Processing“. Beelden worden immers verwerkt tot printbare informatie. Er is zelfs een klein gedeelte dat zich in “Capturing” afspeelt; hier gaat het voornamelijk om scanners.

Mijn hobby speelt zich voor een groot gedeelte af in het “Capturing“-gebied. Ik leg graag beelden vast met mijn camera. Daarnaast speelt het zich af in het “Processing“-gebied. De beelden worden verwerkt en geschikt gemaakt voor afdruk. Dat afdrukken besteed ik helemaal uit; dus daarin ben ik hobbymatig niet actief.

Het grote verschil tussen werk en hobby is dat ik:

  • in mijn werk apparatuur ontwikkel die genoemde trajecten bedient;
  • ik in mijn hobby juist gebruik maak van bestaande apparatuur, die het creatief proces ondersteunt.

Weldegelijk dicht bij elkaar

Zoals ik al zei: Mijn hobby en werk liggen dicht bij elkaar. Dichter dan je in eerste instantie zou denken. Ze vullen elkaar aan en er is zelfs wat overlap. Hierdoor kan ik dagelijks bezig zijn met het complete traject van vastleggen, verwerken en weergeven. And I like it! 🙂