Onthaasten

Voor veel mensen staat de zomervakantie voor de deur. Een periode waar sommige mensen het hele jaar naartoe leven. Drie weken die àlle stress van die overige 49 weken moeten wegnemen (kan dat?!). “Even onthaasten,” hoor ik dan regelmatig. “Ik ben er echt aan toe. Helemaal uitgeput!!”. Naar mijn mening tenenkrommende uitspraken over een toestand die nergens voor nodig is.

Als ik met een hamer op mijn vinger sla, dan doet dat pijn. Pijn vind ik een onprettig gevoel. Daarom sla ik niet met een hamer op mijn vinger. Hetzelfde geldt eigenlijk voor haasten. Als je haasten niet prettig vindt, bijvoorbeeld omdat het je uitput, waarom haast je dan? Haast je minder (of haast je helemaal niet), dan hoef je ook niet te onthaasten. Klinkt simpel? Klopt, en dat is het ook.

Ik MOET

Op verjaardagen of tijdens discussies gooi ik bovenstaande uitspraak weleens ‘in de ring’. Iets dat best gewaagd is, heb ik ervaren. Men reageert dan vaak geïrriteerd. “Ja, maar jij hebt gemakkelijk praten, want IK moet dit… IK moet dat… IK moet zus… IK moet zo… En jij niet!”.

Ik moet NIET

Gedeeltelijk klopt dit ook nog. Ik MOET inderdaad helemaal niks. Ik WIL hooguit vanalles. En geloof het of niet: Ook jij MOET helemaal NIKS. Je bent immers baas over je eigen agenda. Je bepaalt zelf wat je daarin zet. Het gaat allemaal om keuzes maken. Dus ook om te kiezen om iets NIET te doen. Of met andere woorden: Nee zeggen. En met name daarin lijkt een groeiend aantal mensen steeds slechter te worden.

Luilakken?

Mijn bewondering neemt steeds meer toe voor mensen, die iets durven te zeggen als “Vanavond ga ik lekker niks doen; hooguit een film kijken”. Ongeacht de reactie die deze mensen dan soms ontvangen, zoals “luilak”, “zinloos bestaan”, “niets om handen hebben”, etc. Degene die zegt dat ‘ie vanavond niets gaat doen, kiest daar over het algemeen gewoon -bewust- voor.

Dessert

Ook ik was ooit iemand die altijd vanalles ‘moest’. “Druk druk druk”, hoor je dan te zeggen. Dat deed ik dus ook. Maar zoals Theo Maassen ooit zei: “Als je het echt zo druk had, dan zei je dat geen drie keer!”. En dat is eigenlijk helemaal waar.

Een aantal jaar geleden ben ik veranderd. Van iemand die altijd vanalles moest, naar iemand die helemaal niks moet. Ik kies bewust voor wat ik wel, maar vooral ook voor wat ik niet wil. Het grote voordeel voor mij? Zomervakantie is voor mij een lekker extraatje.

Vergelijk het met een dessert. Je hebt het niet nodig om te overleven; het gaat immers om een goed en lekker hoofdgerecht. Maar het dessert is wel mooi meegenomen en ook nog èrg lekker. Zonder zomervakantie zou ik het vast ook goed overleven. Ik hoef immers niet te onthaasten. Heerlijk! (maar ik ga dat natuurlijk niet uitproberen; lang leve de zomervakantie! ;-))

Voor de komende vakantie

Iedereen een fijne vakantie toegewenst. Geniet ervan en relax. Enjoy life and have fun. En niet vergeten, dat het enige dat echt moet is: Ademen! 😉

blog_onthaasten_01-jpg

Even helemaal niets doen. Tijdens mijn vakantie in Mallorca (juni 2012).
(gemaakt met mijn telefooncamera)

Ja, OK, MAAAAR…

Voor de mensen die gaan reageren met “Ja, OK, MAAARRRR…..”. Er zijn natuurlijk meer uitzonderingen dan ‘Ademen’. Bijvoorbeeld het zorgen voor een ziek familielid e.d. Daar ben ik me van bewust. Ik doel natuurlijk op de wat meer simpele dingen (zoals elke week 3 sporten uitoefenen, 5 hobby’s bedrijven en 2 banen hebben ;-)).

2 Comments

 1. Tamara Haagmans · 18 juni 2012

  En doodgaan. Dat moet ook. Maar over het algemeen ben je je daar niet van bewust en is het niet iets dat je normaal gesproken kunt plennen. Maar goed. Je hebt helemaal gelijk!

  • Dennis Ebben · 21 juni 2012

   Leuk dat je reageert, Tamara.:)

   Ja, OK. Maar als je doodgaat, dan hoef je ook geen planningen meer te maken. Dus die telt niet voor mijn verhaal 😉