Ochtend op De Rennemig

“Dennis! Opstaan! Naar schooltje toe!” Het is 7.45u als mijn moeder me wakker maakt. Ze roept dit èlke ochtend. En ookal weet ze dat ik er een hekel aan heb, ze blijft het gewoon doen.

Mijn oma deed het ook bij haar, vertelde ze ooit. Misschien roept het een gevoel van nostalgie op. Of misschien is het wel een manier van afreageren. ‘k Heb eigenlijk geen idee. Nooit gevraagd. Wat ik wel weet: Ik vind het ontzettend irritant.

Nog half slapend klim ik uit bed en ga op de rand zitten. Even wachten… Een paar tellen later ben ik springlevend. Ik storm de trap af, doe een uitgebreide plas en ga klaarwakker aan de keukentafel zitten. Mijn zusje en mijn moeder zitten er al. Zij hebben meer opstarttijd nodig en worden niet zo blij van mijn drukke vertoning op dit tijdstip.

Thee met melk en een boterham met Duo Penotti staan al voor me klaar. Mijn vaste ontbijt. In de woonkamer staat de TV aan. De DJ Kat-show op Sky Channel. Ik kan het vanuit de keuken goed volgen. Elke ochtend weer genieten; die heerlijke boterham in combinatie met de tekenfilms bij DJ Kat.

Na het ontbijt ren ik de trap weer op. Snel poets ik mijn tanden, fris me op en kleed me aan. Daarna storm ik alwéér de trap af. Ik geef mijn moeder nog snel een kus, roep ‘fijne dag!’ en loop de deur uit. Zonder jas, want het is niet zo koud en de zon schijnt al voorzichtig tussen de huizen door.

Mijn dagelijkse wandeling richting school begint. De Schacht ligt op zo’n twee minuten lopen van ons huis. Ik hoef maar één straat over te steken. Daarom mag ik er van mijn moeder alléén naartoe. Ik voel me heel groot en zelfstandig. Onderweg kom ik nog wat andere kinderen tegen. Ze wonen op hetzelfde erf als ik en zitten ook allemaal op de zelfde school. Met z’n vieren komen we aan.

Op de speelplaats verspreiden we. Iedereen loopt naar zijn eigen klasgenoten. In ‘mijn’ groepje wordt wat gepraat over TV van gisteravond en van vanochtend. Ook wordt er wat gevoetbald in ‘de kuil’. Met een tennisballetje welteverstaan, want een grote bal mag niet van de leraren.

Helaas… Een luide zoemer onderbreekt ons plezier. Hij vertelt ons, dat het 8:25u is. We lopen het houten gebouw binnen en nemen plaats in het lokaal. Een paar minuten later begint de les bij meester John (van den Bosch). Een nieuwe dag, vol nieuwe dingen. En een bijzondere dag, want… De schoolfotograaf komt!

R.K. Basisschool De Schacht, groep 4, schooljaar 1986-1987.

schacht_1986_1987

(klik op de foto voor een vergroting)


2 Comments

  1. Marielle · 13 juni 2013

    Sky channel!!! Dat was altijd leuk!

    Gelukkig herkende ik je meteen op de foto.

    • Dennis Ebben · 13 juni 2013

      In die tijd was dat absoluut mijn favoriete TV-station. Vooral in het weekend. Elke zaterdag- en zondagmorgen: Fun Factory! 🙂