De nieuwe MTV-CD is binnen!

Wie de jaren ’90 bewust heeft meegemaakt, kent vast nog de populaire, illegale muziek-CD’s. Elke maand worden ze massaal verhandeld op schoolpleinen, op hangplekken en bij mensen thuis. Braun MTV Eurochart, Hit Explosion, Chart Busters, Mega Top 50… Gewoon wat titels uit die periode, die bijna iedereen in zijn kast had staan.

Elke maand opnieuw staan deze CD’s weer vol met de nieuwste hits. En dat allemaal in de beste CD-kwaliteit die je maar kunt wensen. Voor zo’n 25 piek ben je de trotse eigenaar van zo’n CD. Niemand weet waar de CD’s vandaan komen; niemand weet waar de handelaar van de handelaar ze vandaan haalt. Maar feit is wel dàt ze er elke maand zijn. En daar heeft iedereen vrede mee…

Braun MTV Eurochart '95 Volume 7.

Braun MTV Eurochart ’95 Volume 7.

Het is het pre-internettijdperk. Nog lang niet iedereen heeft toegang tot de online wereld. En het internet bestaat nog niet in de vorm, zoals we dat vandaag kennen. Het verspreiden van muziek wordt in die tijd gewoon op een fysieke drager gedaan. In die tijd is een CD heel gewoon.

Een aantal jaar geleden deed Elger Jonker onderzoek naar deze populaire CD’s. Hij ging op pad met vragen als:
– Wie zat achter die CD’s?
– Hoe groot was dat netwerk?
– Hoe ging de distributie?
– Hoeveel CD’s werden er maandelijks verkocht?
– Wat gebeurde er in 1995, toen de MTV-CD’s opeens een paar maanden niet verspreid werden?

Tijdens dit onderzoek kwam hij in contact met één van de grootste personen achter deze CD’s. Deze persoon vertelt na al die jaren voor het eerst anoniem zijn verhaal.

Helaas is het bij één artikel gebleven. De auteur spreekt in zijn blog nog over een vervolg. Ik hoop dat het er nog komt, want ik vind het een boeiende geschiedenis.

Lees hier het hele artikel.

Leave a reply