Mijn eerste inspiratiebron (deel 7)

In mijn biografie beschrijf ik een stukje van mijn verleden. Hierin doe ik uit de doeken, hoe ik ooit in aanraking kwam met fotografie. Ik noem daarin met name mijn oudoom Arnold (Nol) Pepermans. Eind 2007 is hij overleden. En eigenlijk heb ik hem nooit kunnen vertellen wat hij, fotografisch gezien, voor invloed heeft gehad op mij. Laat staan dat ik hem heb kunnen bedanken daarvoor. Daarnaast weet ik eigenlijk ook maar weinig van hem uit de periode voor mijn geboorte.

Als een soort ode aan hem, wil ik dit rechtzetten met een serie van blogs over hem, over zijn leven en over wat hij voor mij betekend heeft.

Vandaag deel 7 van deze serie: Fotoclub F68.

F68

Nol Pepermans was medeoprichter en actief lid van Fotoclub F68. Op hun website stond nog lange tijd een beschrijving van hem en van zijn werk. Deze heb ik over genomen en is hieronder terug te vinden.

Nol Pepermans (1920)

EsFIAP BMK(1920)

Nol Pepermans zoekt een weg tussen esthetische en documentaire fotografie. Als autonoom fotograaf fotografeert hij zelfgekozen thema’s: mijnwerkers, carnavals, schutterijen, landschap. Zijn fotoserie in zwart-wit over het ondergronds mijnbedrijf van de Staatsmijnen in Limburg werd in Nederland en België op tal van plaatsen geëxposeerd. Ook in Duitsland en Polen werden zijn “Mijnwerkers” tentoon gesteld. Een ander thema waarmee Nol Pepermans veel geëxposeerd heeft is carnaval. Zijn carnavalsfoto’s in kleur werden meer dan een tiental keren tentoongesteld in binnen- en buitenland.

Al jaren werkt hij systematisch aan het vastleggen van het Limburgse schuttersleven. Zijn schuttersfoto’s werden op een aantal plaatsen geëxposeerd.

Nol Pepermans is medeoprichter en bestuurslid van het collectief van autonome fotografen F68.

Binnenkort deel 8…

Overzicht van alle verschenen artikelen in deze reeks: