Mijn eerste inspiratiebron (deel 3)

In mijn biografie beschrijf ik een stukje van mijn verleden. Hierin doe ik uit de doeken, hoe ik ooit in aanraking kwam met fotografie. Ik noem daarin met name mijn oudoom Arnold (Nol) Pepermans. Eind 2007 is hij overleden. En eigenlijk heb ik hem nooit kunnen vertellen wat hij, fotografisch gezien, voor invloed heeft gehad op mij. Laat staan dat ik hem heb kunnen bedanken daarvoor. Daarnaast weet ik eigenlijk ook maar weinig van hem uit de periode voor mijn geboorte.

Als een soort ode aan hem, wil ik dit rechtzetten met een serie van blogs over hem, over zijn leven en over wat hij voor mij betekend heeft.

Vandaag deel 3 van deze serie: Als mijn oma buren wordt met haar broer.

Mijn oma verhuist

Eind jaren ’80 / begin jaren ’90 raakt mijn oma slechter ter been. Dit wordt veroorzaakt door haar reuma, waar ze steeds meer hinder van ondervindt. Traplopen wordt steeds moeilijker, dus ze besluit uiteindelijk dat ze niet langer in haar huis kan blijven wonen, maar dat ze naar een flat wil verhuizen. Ze schrijft zich hiervoor in.

Niet veel later krijgt ze een flat toegewezen in de Weijenbergstraat in Hoensbroek (grote Weijenbergflat). Daar woont Ome Nol ook. Aangezien ik hem niet zo vaak zag, zou ik hem nu wellicht vaker gaan zien. En kon ik ook vaker met hem over fotografie praten en naar zijn foto’s kijken.

Het verhaal wordt nog mooier als blijkt dat mijn oma direct naast mijn oom komt te wonen. Als ik bij haar op bezoek ging, moest ik altijd eerst langs zijn flat lopen. Je snapt wel, dat ik altijd even naar binnen spiekte.

In die jaren bezoek ik ome Nol regelmatig. Meestal ging ik dan met mijn oma gezellig op visite bij hem. Maar stiekem was ik op dat moment door zijn hele huis aan het rondkijken. Zijn huis was één grote expositieruimte. Overal hingen foto’s. Zowel oude als nieuwe beelden. Uiteraard heb ik hem ook zijn donkere kamer laten toelichten, die hij had om zijn zwart-wit werk te ontwikkelen en af te drukken. Heel indrukwekkend en heel aanstekelijk.

Overzicht van alle verschenen artikelen in deze reeks: