Leave nothing but footprints, take nothing but pictures

Ik ga iets bekennen: Ik ben ontzettend gefascineerd door verlaten objecten. Verlaten gebouwen, tunnels, verlaten spoorlijnen, verlaten domeinen; allemaal plaatsen waar ik onwijs kan genieten. Niet alleen om deze te bezoeken, maar ook om deze te fotograferen. In jargon wordt dit Urban Exploration genoemd; ookwel afgekort tot Urbex. Dit maakt mij dus een Urban Explorer.

Doel van een Urban explorer

Hoewel er geen nationale vereniging van urban explorers is, houden de meesten zich aan het motto: “Laat slechts voetstappen achter, neem slechts foto’s mee” (Engels: “Leave nothing but footprints, take nothing but pictures”). Ook proberen de meeste explorers geen wetten te overtreden anders dan het zich begeven op terreinen waar zij geen toegang toe hebben; volgens velen een “misdaad zonder slachtoffers”.

Het is een sport voor de Urban Explorers om een urbex locatie te vinden en de gouden regel is veelal ook bekend: Geef niet zomaar adressen weg van een locatie. Dit met name wegens respect en het beschermen van een urbex locatie tegen vandalen.

De meeste explorers zijn er slechts op uit om mooie foto’s en/of video’s te maken van mooie gebouwen, zowel van binnen als buiten, hoewel er sommigen zijn die vooral voor de kick gaan, zoals het beklimmen van hoge objecten als bruggen en communicatiepalen. Het probleem is echter dat explorers per definitie nieuwsgierig zijn naar onbekende plekken, en dus vaak op plekken komen waar zij niet mogen komen, en op plekken waar mensen met andere bedoelingen zich ook veel ophouden, zoals graffiti-spuiters, krakers, vandalen of koperdieven. Door eigenaren en politie worden zij ook nog wel eens verward met deze groepen.

Groepen welke ook naar deze urbex locaties op zoek zijn, zijn de zogenaamde Ghosthunters. Ghosthunters onderzoeken verlaten gebouwen om een aanwezigheid van eventuele entiteiten (geestverschijningen/energieën) op te sporen. Daarnaast komen de urbex locaties ook steeds meer in trek bij de modelfotografen als decor voor fotoshoots.

Gevaren

Natuurlijk gaat dit allemaal niet zonder gevaren. Urban exploring kan in bepaalde gevallen een gevaar betekenen voor de gezondheid. Bij het betreden van verlaten gebouwen is, door de vaak bouwvallige toestand, een reëel risico op het door vloeren zakken of het aantreffen van asbest aanwezig. Ook andere producten zoals chemicaliën kunnen een risico inhouden. Daarnaast zijn er nog waakhonden en beheerders.

HDR

Een veel gebruikte fototechniek bij Urbex-fotografie is HDR. HDR staat voor “High Dynamic Range” en duidt op beelden met een hoog dynamisch bereik (zowel zeer donkere delen als zeer heldere delen worden goed weergegeven). Soms wordt hiervoor ook de term HDRI gebruikt, dat staat voor “High Dynamic Range Imaging”.

Met behulp van tone mapping-technieken kan het contrast worden verminderd om zo de weergave van HDR-afbeeldingen mogelijk te kunnen maken op apparaten met een kleiner dynamisch bereik als afdrukken, CRT- of LCD-monitoren. Ook kunnen met behulp van deze technieken afbeeldingen worden gemaakt met behoud of overdrijving van lokaal contrast om zo een kunstzinnig effect te bereiken.

Recente foto’s

Recentelijk heb ik wat verlaten lokaties bezocht. Netjes houdend aan het bekende motto, heb ik alleen foto’s mee naar huis genomen en alles gelaten zoals het is. Hieronder een kleine impressie.

Urbex Urbex
Urbex Urbex
Urbex Urbex
Urbex Urbex
Urbex Urbex

Urbex

Urbex

Urbex

Urbex

Urbex


Bronvermelding

9 Comments

 1. Dennis · 24 november 2010

  Feel free to comment. 🙂

 2. Ricardo · 24 november 2010

  Mooi stukje Frico…k vind die urbex pic echt altijd helemaal geweldig…

  RESPECT!!

 3. Suus · 24 november 2010

  Erg mooie foto’s!!!! Ik hoop wel dat je de plee voor zaterdag gepoetst hebt, want daar ga ik niet op 🙂

 4. Hoogevenertje · 29 augustus 2011

  Prachtige foto’s.
  Dit type fotografie vind ik mooier, ik moet dus nog veel leren waaronder op het moment , het zien en maken van het juiste plaatje tijdens evenementen, met in het achterhoofd, dat ze veel moeten zeggen, voor op een lokale website.

  • Dennis Ebben · 29 augustus 2011

   Hallo Hoogevenertje, bedankt voor je reactie. Gelukkig hebben we internet, waar héél veel te vinden is over fotografie. En naast deze berg theorie, is het een kwestie van DOEN. We zijn tegenwoordig digitaal, dus het kost niets meer. Dus blijf experimenteren en zie jezelf verbeteren 😉

 5. Denise · 12 oktober 2011

  Ik ben zelf ook helemaal gek op verlaten objecten, ik heb sinds kort mezelf eindelijk eens een goede camera cadeau gedaan. Ben nu zo veel mogelijk bezig met urbex fotografie! Vind het alleen soms lastig om goede locaties te vinden.

  Ik vind je fotos heel mooi! 🙂

  • Dennis Ebben · 12 oktober 2011

   Leuk dat je reageert, Denise. Het is een redelijk gevaarlijke, maar tegelijkertijd ook erg spannende en leuke tak van de fotografie, vind ik zelf.

   Slechte urbex-locaties zijn er eigenlijk niet. Het is maar net wat je er zelf van maakt (en dat is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk). Even Googlen en je vindt talloze websites met locaties en voorbeeldfoto’s. 🙂

   Bedankt voor het compliment op mijn foto’s.

   Heel veel plezier en succes met urbexen! ‘k Ben erg benieuwd naar jouw resultaten.