Imperfectie

“Kijk eens op mijn website; ik heb echt gave beauty-shots toegevoegd,” sprak een bevriend fotograaf tegen mij. Nieuwsgierig bezocht ik zijn portfolio. Allemaal foto’s van mooie dames en heren. Mensen zonder pukkeltjes, zonder sproeten, zonder oneffenheden. Mensen zonder rimpels. Mensen waarop het leven zich niet getekend heeft.

Minutenlang staarde ik naar de foto’s, waarop hij veel lovende reacties ontving. “Knap Photoshop-werk en behoorlijk in hun voordeel belicht”, dacht ik. Toch konden de perfecte gezichten en lichamen mij niet boeien. Ik vroeg me af waarom en staarde een behoorlijke tijd naar één van de foto’s. Opeens wist ik het: Hij had hard zijn best gedaan, om deze mensen perfect te maken! En dat wast nou juist hèt probleem: Perfectie vind ik oersaai.

Toch is er nog nooit zo extreem naar perfectie gestreefd als in de afgelopen 100 jaar. Maar waarom zou je alles perfect moeten doen? Wie houdt de score voor je bij? De beroemde regels van Winston Churchill over perfectionisme laten duidelijk zien, hoe verlammend de voortdurende zucht naar succes kan zijn. De stelregel ‘alleen perfectie geldt’ kan in één woord worden samengevat: Verlamming.

Een bekend kunsthistoricus schreef ooit: ‘In elk groots schilderij zit iets dat niet klopt’. Imperfectie is bevrijdend. Het laat ons lachen, het ontroert, het leert relativeren.

Het zijn imperfecties die mensen en dingen authentiek maken. En daarin ligt de werkelijke schoonheid.

 • Waarom worden we juist geraakt door oude foto’s met vage kleuren, bewogen beelden, stof in de afdrukken, koffiecirkels, brandplekken van opa’s sigaar, etc?
 • Waarom vinden we iemand, die met veel plezier en vol overgave vals zingt, hartverwarmender dan iemand langs de kant blijft staan (uit angst het niet volmaakt te doen)?
 • En waarom raakt een kindertekening ons veel meer, dan een tot volmaaktheid geretoucheerde foto?

Imperfectie maakt blij omdat het echt en zichzelf is. Het laat aan anderen zien dat het mag en dat het zo goed is. Het stelt gerust, omdat het zegt: Je mag zijn wie je bent, het is goed zoals je het doet. En dat werkt heel bevrijdend.

blog_imperfectie_01

Miek en ik in een lift op Mallorca. Een vuile spiegel, een te lange sluitertijd, een fout-ingestelde focus en twee wazig-kijkende mensen. Maar voor ons een foto die precies weergeeft, hoe we ons op dat moment voelden: Moe en voldaan met een volgegeten buik. 😉

Wat is jouw visie op perfectie?

4 Comments

 1. Tamara Haagmans · 14 juni 2012

  Deze blog, dat is nou perfectie!

  Leuk geschreven, en ik snap precies wat je ermee wil zeggen! Perfectie is ook saai! Leuke foto van Miek en jou 😀

  • Dennis Ebben · 14 juni 2012

   Ha Tamara, leuk dat je reageert!

   Bedankt voor je compliment. Ik vind mijn blogs eigenlijk nooit perfect. Eigenlijk zie ik altijd wel dingen, waarvan ik vind dat ze beter kunnen. Zo ook in mijn foto’s. Maar ergens moet je gewoon zeggen: “Het is klaar. Goed is goed genoeg.” En dat gaat me gelukkig steeds beter af. 😉

 2. Marielle · 14 juni 2012

  Jouw foto’s zijn juist perfect omdat ze iemand vastleggen zoals ze zijn.
  Zo ook onze prachtige trouwfoto’s… Die blijven perfect omdat ze het gevoel van die dag helemaal kunnen terugbrengen!

  Doe je eigen ding!

  • Dennis Ebben · 16 juni 2012

   Dank je wel, Marielle. Fijn om te horen dat je nog steeds zoveel plezier aan je trouwfoto’s hebt.

   Ik doe zeker mijn ding. Jij ook met je geweldige taarten! Mmm 🙂