Gouden hamer

Geef mij maar een gouden hamer. Dan timmer ik voor jou het mooiste tuinhuis in elkaar. Het mooiste dat je ooit hebt gezien. Echt! Geen probleem! Of heb je liever een jacuzzi? Ook geen probleem. Doordat ik een gouden hamer heb, kan ik alles!

Of ik timmerervaring heb? Nee, hoezo? Ik heb toch een gouden hamer! Dan ben je expert in timmerwerk. Drie keer slaan met die hamer en het product is klaar. Het lijkt wel een toverstaf!

Geloof je me niet? Echt niet..?

Over gereedschap

Hmm, OK. Ook wel logisch eigenlijk. Het beste stuk gereedschap betekent nog niet, dat je er geweldige creaties mee kunt maken. Je bent nog lang geen vakman/-vrouw. Althans, als het over timmerwerk gaat.

Gaat het over fotografie, dan gelden er voor sommigen opeens andere regels. Voor hen is bovenstaand verhaal dus wèl geloofwaardig in fotografische context. Een tenenkrommende reactie als je een serie beelden laat zien: “Goh, wat een mooie serie foto’s! Jij moet toch een héle goede camera hebben. Wat voor camera heb jij? Die wil ik ook! Dan kan ik ook van die mooie foto’s maken”.

Als het over fotografie gaat, dan is het hebben van de beste camera voldoende. Fotografie iets heel eenvoudigs; iedereen kan het. Het hangt alleen af van een goed stuk gereedschap. Vakfotografen oefenen helemaal geen vak uit. Ze hebben gewoon het geluk, dat ze een dure camera kunnen betalen. En dáármee zijn ze zo goed geworden!

Is het echt zo simpel?

Het vreemde is dat er (bijvoorbeeld) rond 1930 ook al goede foto’s werden gemaakt. Héél goede foto’s zelfs. En die werden niet met superieure lenzen gemaakt. Laat staan met 24 megapixel-camera’s. Toch waren het onwijs interessante beelden. Beelden die in je hoofd bleven hangen. Beelden die je raakten. Zou je dan toch geweldige foto’s kunnen maken, zonder de beste apparatuur te gebruiken?

Anno 2012 zijn er steeds meer ervaren fotografen die regelmatig aantonen, dat het niet zozeer van apparatuur afhangt. Steeds vaker zie ik bekende namen in de weer met telefooncamera’s, point-and-shoots en systeemcamera’s. Of zelfs met analoge Holga-camera’s (soort speelgoed). En de resultaten zijn verbluffend. Zou je dan toch geweldige foto’s kunnen maken, zonder de beste apparatuur te gebruiken?

Yes, we can!

Tijd voor een onthulling. Het antwoord is: Ja! Goede fotografie heeft weinig te maken met de beste apparatuur. Het gaat over licht, compositie, dynamiek, expressie, etc. En dat zijn allemaal dingen die de camera niet voor je kan bepalen. Dat kan alleen de persoon achter de camera. Met andere woorden: Hoe duur je camera ook is, zonder vakmanschap blijft het een apparaat waar niets bijzonders uit komt.

Wat moet ik doen?

Stop met het kopen van dure apparatuur! Leer eerst fotograferen. Fotograferen is véél meer dan het richten van een (veel te dure) camera, een knopje indrukken en duimen dat er een geweldige foto uitrolt.

Investeer je geld liever in goede cursussen/workshops en/of boeken. Investeer je geld/tijd ook in het bestuderen van het werk van fotografen die je bewondert. Wat maakt hun werk zo interessant voor jou?

Maar boven alles: Ga het gewoon doen. Leer fotograferen met de beperkingen van je apparatuur. Gebruik desnoods alleen je telefoon. Leer kijken. Leer zien. Dit kun je solo doen, maar bijvoorbeeld ook met vrienden of in clubverband. Hoe dan ook: Doe het.

Mijn recht om dit te schrijven?

Toen ik besloot om fotografie serieus aan te pakken, ging ik op diverse internetfora kijken. Ook op beurzen zag je me regelmatig. Wat ik al snel door had: Er zijn ontzettend veel gear-freaks in die wereld. Niet alleen point&shoot-fotografen, maar ook gevorderde amateurs en zelfs professionele fotografen. Allemaal mensen die over apparatuur praten. Alleen maar over de techniek. Niet over foto’s; over wat er op die foto’s te zien is; over wat die foto’s met je doen.

Aanvankelijk ging ik hier ook in mee. Ook ik praatte voornamelijk over apparatuur. Ik heb hier een hoop tijd mee weggegooid. En daarvoor wil ik jou behoeden.

De apparatuur is slechts het middel; de foto is het doel.

Beperking

Als amateurfotograaf heb ik nog heel veel te leren. Al jarenlang leer ik bijna elke dag wat bij. Niet zozeer meer over de techniek; daar weet ik inmiddels wel redelijk wat van. Maar over het creatieve gedeelte. Het creëren en hebben van visie. Dat houdt het voor mij ontzettend leuk en uitdagend. En dat ga ik ook nog heel wat jaren volhouden.

Voorlopig zul je mij niet vaak zien met een spiegelreflexcamera. Ik heb mezelf beperkingen opgelegd, door alleen een compactcamera en mijn telefooncamera te gebruiken. Zo kan ik mij volledig concentreren op alle niet-technische aspecten van fotografie. En hopelijk helpt me dat weer wat stappen verder. 😉

blog_gouden_hamer_01

Dus toch gewoon een doorsnee hamer.
(foto uiteraard gemaakt met een compactcamera)

En jij?

Wat doe jij om je fotografie te verbeteren?? Ik ben erg benieuwd naar jouw aanpak.

6 Comments

 1. Marielle · 12 juni 2012

  ZO WAAR!!! Ik heb dan geen verstand van fotografie, maar ook in mijn hobby geldt dit. Als je maar de duurste en meeste spullen aanschaft, dan kun je schijnbaar alles.

  De uitdaging ligt echter in het “huis-tuin-en-keuken-gereedschap” en creativiteit. Ik vind het te gek dat je jezelf deze beperking hebt opgelegd. Een heerlijke uitdaging waarbij ik je veel plezier en creativiteit wens!

  • Dennis Ebben · 14 juni 2012

   Ha Marielle! Leuk dat je reageert. Jouw hobby is ook een creatieve hobby. Ik kan me dus goed voorstellen, dat je het daar ook terugziet.

   Ook uit andere hoeken hoor ik van dit soort verhalen; bijvoorbeeld van DJ’s. Het komt blijkbaar niet alleen in de fotografie en de taartenbranche voor. 🙂

   Tijdens Pinkpop zag ik Seasick Steve spelen op zelfgemaakte gitaren (afvalhout, gok ik). Daar heb ik gezien en gehoord, dat je met minimale middelen maximale resultaten kunt halen.

 2. Marielle · 14 juni 2012

  Ik heb Seasick Steve op tv gezien. Dat is inderdaad een goed voorbeeld!
  Ik heb al wat mooie foto’s voorbij zien komen! Doe je goed!

 3. jeffrey van der wal · 21 juni 2012

  hihihi Ik heb een spiegelreflexcamera (gekregen) en nu kan ik ook HELE mooie foto’s maken hoor. Als ik maar wist hoe. Hij staat bij mij altijd automatisch. Maar ik gebruik hem ook alleen maar voor de “normale” foto’s te maken, zoals verjaardagen uitjes enz.

  Ergens zou ik wel meer van fotografie willen weten maar ik heb een boek thuis liggen waarmee ik gestopt ben met het te lezen. Hiervan snap ik al niets. En dat is dan nog maar de basis!!

  Dennis: Ik vind fotografie een vak appart. Jouw shoot van Divano is kunst en mijn ouders hebben een shoot laten doen bij Roy en was ook geweldig. Zonder kennis kan je zoiets niet doen/maken

  Hopelijk komen we nog vaak bij jou voor een shoot!!

  • Dennis Ebben · 21 juni 2012

   Ha Jeffrey! Leuk dat je reageert!

   Een boek werkt niet voor iedereen. Wellicht is het handig om een blog te volgen met dagelijkse één tip o.i.d. Of ga bij een club (kan zelfs online bij fotocommunity’s e.d.). Daar krijg je stap voor stap feedback op je foto’s. Een website waar veel beginners iets aan hebben, is de basiscursus van Digitale Fotografietips.

   Bijna iedereen heeft tegenwoordig een telefoon met camera in zijn broekzak zitten. Jij misschien ook. Probeer deze gewoon regelmatig te gebruiken. Je hebt dankbare onderwerpen genoeg in je omgeving (Esther, je kinderen, je vrienden, etc). Kijk wat er niet lukt. Kijk ook naar wat er wel lukt. En kijk ook naar de beperkingen van je telefoon. Vandaar uit kun je kijken wat je DSLR voor je kan betekenen.

   Bedankt voor je complimenten op mijn fotografie. Erg leuk. Maar ook ik sta nog in de kinderschoenen en heb nog heel veel te leren. Gelukkig maar. Want het lijkt me vreselijk als ik er nou al op uitgekeken zou zijn.

   Succes ermee. Als je vragen hebt, hoor ik het graag.