Foto’s Elephant Parade Heerlen (2011)

Recentelijk vertelde ik in een andere blog over de Elephant Parade die momenteel in Heerlen gaande is. In genoemde blog deed ik ook de belofte, dat ik foto’s van deze olifanten zou gaan maken en deze in een nieuwe blog zou plaatsen. Het werd tijd, om deze belofte waar te maken.

Op zaterdag 7 mei j.l. heb ik mijzelf in alle vroegte ervan overtuigd, dat het tijd was om op te staan, om de Elephant Parade te fotograferen. Rond half 8 in de ochtend liep ik de stad in.

Zo vroeg?

Yep, zo vroeg. Ik had drie belangrijke redenen om zo vroeg te vertrekken. Ten eerste zou het die dag zo’n 30 graden Celsius worden. ’s Morgens is de temperatuur nog aangenaam. Aangezien ik er niet van hou om bezweet te zijn (als ik niet aan het sporten ben), ben ik voor de warmte op pad gegaan.

De tweede belangrijke reden is de stand van de zon. In de ochtend en avond hangt de zon laag. Dat is fijn fotograferen. Overdag staat hij hoog en is hij ontzettend fel. Dat staat garant voor harde schaduwen en uitgebeten hooglichten. Je snapt waarschijnlijk wel, dat ik dit graag wil voorkomen.

Dan is er nog een derde reden om vroeg te beginnen. De meeste olifanten van de Elephant Parade staan in het centrum van Heerlen. Het winkelcentrum wel te verstaan. Wie weleens op zaterdag tijdens de openingstijden van de winkels in Heerlen is geweest, weet dat het dan ontzettend druk is. Al die mensen zouden me alleen maar door mijn beeld lopen en dat werkt niet prettig. Ook dit wilde ik voorkomen, dus wederom geldt: Vroeg beginnen.

Nou zou je kunnen afwegen om ’s avonds deze foto’s te maken. Het is immers toch nog laat licht. Echter, de temperaturen zijn in de avonduren veel hoger en met dit mooie weer, verblijven veel mensen ook in de avonduren in de stad (op stap, terras, wandelen, etc). Hierdoor vond ik de avonduren ongeschikt.

Selectie olifanten

Mijn voornemen was, om een beperkt aantal olifanten te fotograferen. Aangezien het er 40 in totaal zijn, die niet allemaal in het centrum van Heerlen staan, leek het mij nogal een opgave om die allemaal te bezoeken en te fotograferen. Ik dacht zelf aan zo’n 10 olifanten.

Gaandeweg kwam ik erachter dat ik het best leuk vond, zo vroeg in de stad. Ik stormde er niet doorheen, zoals ik dat op een normale winkel-zaterdag doe. Als een toerist nam ik me de tijd, om alles uitgebreid te bekijken. Zo kwam het ook, dat ik nu dus bijna alle olifanten op foto heb staan. Alleen de olifanten buiten het centrum moet ik nog fotograferen.

Als een toerist?

Ja, als een toerist. Zoals ik in een eerdere blog vertelde, ben ik bezig met het project Heerlen in Beeld. Hier vertelde ik dat je veel meer ontdekt over je plaats, waar je al jaren woont, als je hem bekijkt door de ogen van een toerist. Dit deed ik vandaag dus ook en ik ontdekte weer allerlei dingen van de stad, die ik nooit eerder gezien heb. Hier zal ik in een toekomstige blog uitgebreider op terugkomen.

Foto’s

Genoeg gepraat, tijd voor de beelden. Hieronder staat de fotogallerij. Enjoy!

Update 21 mei 2011:
Inmiddels staan alle foto’s online. Ga snel naar Foto’s Elephant Parade 2011 in Heerlen Compleet.

Meer info

Er is op internet genoeg te vinden voor mensen die meer willen weten over de Elephant Parade. Voor de geïnteresseerden hier wat links:


Vraag

Heb jij ook foto’s gemaakt van de Elephant Parade in Heerlen? Zo ja, waar kunnen we jouw foto’s bewonderen?

4 Comments

 1. Miek · 20 mei 2011

  Ik heb er geen foto’s van gemaakt, dat heeft mijn vriend gedaan… Ik mail je nog wel een link waar je die kan vinden :-D…

  Het was idd heerlijk zo vroeg in de stad…! Ik zag zelf ook een hoop dingen die me normaal nooit opvallen…! Vond t erg leuk en de foto’s zijn prachtig geworden…

  X Miekkk

 2. Bas Linssen · 26 mei 2011

  Beste Dennis,

  Prachtige foto’s, heel mooi. Hele mooie standpunten en leuk gewerkt met de scherptediepte. Super!

  Zelf heb ik ook foto’s gemaakt, op een andere manier. Je kunt ze zien op mijn site http://www.btf-fotografie.nl.

  Groet,
  Bas

  • Dennis Ebben · 26 mei 2011

   Hallo Bas,

   Bedankt voor je reactie. Erg leuk. 🙂

   Mijn doel was om me te onderscheiden t.o.v. de meeste andere foto’s, die je op internet ziet. Deze laten een stuk stad zien en als je goed kijkt, zie je ook nog een olifant. 😉 Oftewel: Ik wilde zo min mogelijk afleiding om de olifant heen hebben. Hier en daar een subtiele hint dat het om Heerlen ging, vond ik wel goed.

   Dit realiseerde ik o.a. door:
   – met beperkte scherptediepte te werken;
   – het juiste standpunt te kiezen;
   – krappe composities te maken (telezoom)

   Leuk om te zien dat jij je ook fotografisch hebt ‘uitgeleefd’ op de Elephant Parade in Heerlen.

   Groeten,
   Dennis