Bekentenis: Ik nam een overdosis!

‘Ik heb geen zin meer om te fotograferen. Het zit me tot hier!’ Met een gestrekte, horizontale hand boven mijn hoofd geef ik aan, dat ik er ècht genoeg van heb. Het is voorjaar 2012, als dit gebeurt. Ik, Dennis Ebben, geen zin meer om te fotograferen? Wow! What’s up, dude?

Bye, camera!

Mijn camera verdwijnt in de kast. Al vrijwel direct weet ik dat dit voor langere tijd is. In eerste instantie schrik ik van dit gevoel. Wat is hier aan de hand? Heb ik er genoeg van? Is fotografie helemaal ‘done’ voor mij? Vind ik het dan ècht niet meer leuk? Of is het toch iets anders?

Tijdens m’n vele fiets- en wandeltochten hoor ik mijn hersenen kraken door het nadenken hierover. Wat is er toch gebeurd? Urenlang spreek ik met mensen in mijn directe omgeving. Zij begrijpen er ook niets van. Dus ga ik nogmaals bij mezelf te rade. En opeens ben ik erachter…: Ik heb een overdosis gehad!

Naar de Chinees

Laat ik het uitleggen met een metafoor. Stel je eet elke dag Chinees, zowel in de ochtend, in de middag als in de avond. En stel dat je tussendoor allemaal websites en magazines over Chinees eten leest. Ook kook je fanatiek Chinees voor vrienden en familie. Stel dat je bijna dagelijks vragen gemaild krijgt over Chinees eten en deze allemaal beantwoordt.

Er komt een moment dat je het helemaal tegen bent; je kunt geen Chinees meer zien. Je wordt er niet goed van. En dat is precies wat bij mij gebeurde met fotografie. Een overdosis! Too much. Geen ruimte meer voor andere dingen dan mijn baan en het fotograferen.

Fijn dat ik dat nu weet. Maar ja, dat verandert verder nog niets…

Expositie FotoF

Na maanden amper met fotografie bezig te zijn geweest, bezoek ik eind oktober de foto-expositie van FotoF. Gewoon uit nieuwsgierigheid. En ook een beetje om te onderzoeken, of ik nog steeds last heb van mijn overdosis. Geloof het of niet: Dit verandert mijn situatie!

Naast de vriendelijke ontvangst, de heldere uitleg, de mooie accommodatie en de lekkere koffie, raakte ik geïnspireerd door wat ik zag: Geweldige beelden! Ook de verhalen van de leden maakten iets bij me los. OK, da’s mooi om te weten. Blijkbaar raakt fotografie me nog steeds enorm!

Die dag kwam ik thuis met een hoofd vol ideeën. Volledig geïnspireerd. Ontzettende zin om weer aan de slag te gaan. Oftewel: I’m back, baby!! Jullie gaan weer van me horen… EN zien!

Oh ja… En ditmaal zal ik mijn tijd wat gunstiger verdelen. 😉


8 Comments

 1. marielle · 11 december 2012

  Zooo herkenbaar! Goed dat je afstand genomen hebt. Gelukkig heb je weer inspiratie gevonden! Veel plezier!

  • Dennis Ebben · 11 december 2012

   Ha Mariëlle! Bedankt voor je reactie. Erg leuk! Als jij in deze situatie terechtkomt, zou het wellicht ook nog slecht voor de lijn kunnen zijn met al die lekkere taarten. 😉

 2. Jean Pierre · 11 december 2012

  Geweldig om dit van je te horen…!!
  Ik hoop dat je je bij FotoF thuis zult voelen…!

 3. maja · 11 december 2012

  Hey Dennis, Gelukkig weer bij zinnen gekomen, begin lekker
  op 4 januari opnieuw, bij een leuke club, waar niets moet maar waar wel veel kan, en ook nog mensen met Humor, dus je
  zit goed straks, we laten je wel lachen, fijne jaarwisseling en tot in 2013! grtz. maja

  • Dennis Ebben · 12 december 2012

   Ha Maja! Bedankt voor je leuke reactie. 🙂 Ik ben benieuwd hoe de combinatie van twee fotoclubs voor mij uitpakt. Maar ik denk dat dat helemaal goed gaat komen.

   Tot snel!
   Dennis

 4. nis · 12 december 2012

  Wat a nice story, en leuk datje weer zin hebt in photografie en datje in ons fotof clubske ook komt toetreden 🙂

  Groetjes van nis (van fotof)