Afscheid Winkelcentrum ’t Loon in Heerlen

Op donderdag 1 december 2011 werd ’s avonds aangekondigd, dat de situatie rondom Winkelcentrum ’t Loon in Heerlen verslechterd was. Er waren verzakkingen onder de vloer van ’t Loon en daardoor was er instortingsgevaar voor een deel van het gebouw. Alle winkeliers moesten eruit. Dit was heftig nieuws en na een persconferentie van burgemeester Paul Depla, besloot ik in de nacht van 1 op 2 december poolshoogte te gaan nemen. Niet echt als ramptoerist, maar meer vanwege het feit dat ik erg dichtbij ’t Loon woon en graag meer informatie wilde.

Er was nog weinig informatie. Niemand wist nog echt iets over de omvang en de oorzaak. Juist hierdoor werd ik gedreven, om er die nacht al te zijn. Ik wilde niet het risico lopen, dat het de dag erna allemaal verdwenen was, zonder dat ik nog een (soort van) aandenken gefotografeerd had. Ik wierp een mogelijk laatste blik op ’t Loon. Een blik die ik uiteraard gedeeltelijk door de zoeker van mijn camera wierp.

Het is een koude nacht. De sfeer is kill. Burgemeester Depla loopt zelfs in deze late uurtjes nog steeds rond bij ’t Loon. Hij is erg betrokken. Het wachten is op het bedrijf dat de hekken levert, die rondom ’t Loon geplaatst worden. Handhavingsteams houden de kijkers op afstand. Want kijkers zijn er. Aanvankelijk maar een paar, maar naarmate de minuten verstrijken, komen er steeds meer mensen uit allerlei hoeken, om de situatie observeren. Bijna niemand weet echt iets te zeggen. De sfeer wordt voornamelijk bepaald door stilte…

blog_t_loon_01
blog_t_loon_02
blog_t_loon_03
blog_t_loon_04
blog_t_loon_05


De dagen erna

De dagen verstrijken. Op zaterdag 3 en zondag 4 december heb ik overdag enige tijd bij Winkelcentrum ’t Loon in Heerlen doorgebracht. Er is op dat moment al iets ingestort in het gedeelte van Promiss. Aan de buitenkant is niet veel te zien, behalve dat er overal hekken geplaatst zijn. Iedereen wordt op een forse afstand gehouden. Onderzoeksteams lopen af en aan. Het Schouwburgplein staat vol. Niet alleen met kijkers, maar ook met TV- en radiojournalisten.

Op het moment dat ik het plein op loop, krijg ik vrijwel direct 10 microfoons onder mijn neus geduwd en wordt er gevraagd naar mijn reactie op de situatie. Ik besluit neutraal te antwoorden. Ik kan niet anders, want er is nog zó weinig bekend. Het enige dat ik kan vertellen, is wat er in de persberichten verteld werd. De rest blijft giswerk en daar weiger ik mijn gezicht aan te verbinden…

blog_t_loon_12
blog_t_loon_13
blog_t_loon_14
blog_t_loon_15
blog_t_loon_16
blog_t_loon_17
blog_t_loon_18 blog_t_loon_19
blog_t_loon_20
blog_t_loon_25
blog_t_loon_21
blog_t_loon_22
blog_t_loon_24


blog_t_loon_31
blog_t_loon_32
blog_t_loon_33
blog_t_loon_34
blog_t_loon_35
blog_t_loon_36
blog_t_loon_37
blog_t_loon_38
blog_t_loon_39 blog_t_loon_40
blog_t_loon_41
blog_t_loon_42 blog_t_loon_43
blog_t_loon_44
blog_t_loon_47Skyline:

blog_t_loon_60


Vandaag (5 dec)

Vandaag weten we nog niet wat de oorzaak is. Maar dat is nu ook niet belangrijk. Het gevolg is wel bekend na een hoop metingen. En dáár wordt op geschakeld. Eén compartiment moet eraan geloven. “Veiligheid voorop”, sprak Depla. Een uitspraak waarin ik me 100% kan vinden. Het gebouw is ontzet en er kan dus geen garantie meer gegeven worden tot veiligheid.

Gemeente Heerlen communiceert veel en volledig. Dit doen ze echt erg goed. Ook de manier waarop Depla hiermee omgaat laat niets te wensen over. Dat heb ik weleens anders gezien bij calamiteiten in Nederland. Mijn complimenten!

’t Loon. Al 33 levensjaren staat hij op mijn netvlies als één van de herkenningspunten van de stad Heerlen. Bepalend voor de skyline. De plek waar ik in mijn eerste levensjaren al vele malen kwam. De plek waar ik wekelijks mijn boodschappen doe… Maar het staat op instabiele bodem en binnenkort wordt het gedeeltelijk met de grond gelijk gemaakt. Gelukkig zijn er geen mensenlevens gemoeid met deze verzakking. En dat vind ik het belangrijkst. Levens hebben de hoogste prioriteit. De rest gaat maar over spullen en geld. En dat komt later wel goed…

Ondernemers, gemeente en iedereen die hierbij betrokken is: Heel veel succes en sterkte!

Hieronder nog een paar beelden uit de oude doos:

Skyline Heerlen -
Skyline Heerlen -

Meer info

Hier enkele links met meer info over ’t Loon in Heerlen:

3 Comments

  1. Suus · 11 december 2011

    Inmiddels historische foto’s

  2. juan · 13 december 2011

    En nu maar hopen dat Heerlen leert uit deze toestanden en eindelijk eens stopt met hoog-bouw gedachten in de stad.
    Vul eens de leegstand op zo als nu ook gebeurt.